Méně peněz pro zdravotnictví? Zhorší se péče o pacienty, je to zbytečné, varuje Kubek

Milan Kubek v Partii na CNN Prima NEWS

360° (609)

Rozpočet ministerstva zdravotnictví, který na rok 2023 bude téměř poloviční oproti loňskému roku, se zcela jistě odrazí na kvalitě péče o pacienty. V pořadu 360° na CNN Prima NEWS to uvedl prezident České lékařské komory Milan Kubek. Na zdravotníky se podle něj zapomíná, a to v době, kdy nás může čekat další pandemie covidu. Podle náměstka ministra zdravotnictví Jakuba Dvořáčka ale zhoršení kvality nenastane.

„Politici sází na to, že zdravotníci jsou srdcaři a mají práci rádi, ale to je odsud posud. Mrzí mě, že po dvou letech covidu, kdy 200 tisíc zdravotníků bojovalo za obyvatele, k tomuhle dochází,“ uvedl Kubek ve vysílání CNN Prima NEWS.

Komentoval tak rozpočet ministerstva zdravotnictví, který by měl být pro rok 2023 podle předběžného návrhu ministerstva financí proti letošku téměř poloviční. Ministerstvo by mělo hospodařit zhruba s deseti miliardami korun.

„Rozhodnutí vlády snížit platby za státního pojištěnce, společně s náklady na 350 tisíc uprchlíků z Ukrajiny, 15% inflací a ještě, když nás na podzim možná čeká další covidová vlna, znamená, že zdravotnictví přijde o příjmy,“ vysvětlil.

Dvořáček je ale přesvědčen, že snížení rozpočtu ministerstva zdravotnictví neovlivní poskytování zdravotní péče. „Všechna zařízení jsou financována z úhrad pojišťoven, jsou dobře saturována,“ ubezpečil.

Důrazně také dodal, že ho menší rozpočet pro resort vedený Vlastimilem Válkem (TOP 09) netěší. „Myslím, že v České republice nemusí mít žádný pacient, kterému byla odložena operace, obavy, že by neproběhla,“ uvedl v pořadu 360°. Dodal také, že peníze na pandemii koronaviru byly vypláceny další mimořádné výdaje. Rozpočet pro rok 2023 tvoří přibližně třetina nákladů z let covidové epidemie.

Ministerstvo ze svého rozpočtu nehradí zdravotní péči ani platy zdravotníků, ty se platí z veřejného zdravotního pojištění. „Nejsme perpetuum mobile. Jak se šetří na zdravotnických zařízeních, bude se šetřit na pacientech, bude se zhoršovat péče a to je zbytečné,“ dodal Kubek.

Tagy:
zdravotnictví TOP 09 Vlastimil Válek Česká lékařská komora Milan Kubek COVID-19 Ministerstvo financí České republiky Ministerstvo zdravotnictví České republiky zdravotnický pracovník pandemie covidu-19