Odpusťte příští rok daně živnostníkům, kteří je letos platili, vyzývá odborář Dufek

Předseda Asociace samostatných odborů Bohumír Dufek

Ať vláda příští rok odpustí živnostníkům daně, prohlásil v pořadu K věci na CNN Prima NEWS předseda Asociace samostatných odborů Bohumír Dufek. Navrhl také, aby jim vláda vrátila i daně, které zaplatili letos. Upozornil ale, že se nebaví o restauracích. Těch je prý na trhu přebytek, protože Česko těžilo z velkého množství zahraničních turistů, kteří podle něj tuzemsko navštěvovali méně už před koronavirem.

„Měla by přijít daňová úleva a sedm miliard, které živnostníci dali do státního rozpočtu, bych jim vrátil. A ještě jim daně v následujícím roce odpustil. Proto podporuji schodek rozpočtu ve výši 329 miliard korun. Největší daně ale platí zaměstnanci,“ řekl Dufek moderátorce Marii Bastlové.

Za svým tvrzením, že v Česku je přebytek restaurací a živnostníci, kteří kvůli covidu přišli o příjmy, by měli jít pracovat do dělnického sektoru, si ale stojí. „Je pravda, že když rozdělíme segment služeb, najdeme menší, v nichž se dají živnostníci zaměstnat. A také ve státním sektoru,“ myslí si Dufek.

Podle něj každá doba přináší oběti a většina restaurací zkrachuje, protože přišla o zahraniční návštěvníky. Dále upozornil, že od vzniku České republiky zkrachovalo několik částí hospodářství. „Bylo fér, že skončily cukrovary? Bylo fér, že skončily velké pekárny? Za třicet let u nás skončilo mnoho profesí a nikomu to nebylo líto,“ řekl Dufek ve studiu.

„Je potřeba se podívat před covidovou dobu, protože tu bylo mnoho turistů a rostl počet restaurací. K turistům jsme se nechovali slušně ani dříve, třeba k Rusům. Čísla hovořila, že už ke konci roku 2019 tu turistů bylo méně. Covid turistický segment jen dorazil,“ zdůraznil Dufek. Moderátorka Bastlová ho ale upozornila, že podle dat Českého statistického úřadu právě v poslední čtvrtině roku 2019 turismus v Česku stoupal. „Poslední kvartál je vždy nejsilnější,“ bránil se Dufek.

Prodáváme jídla pod sto korun

A co by předseda odborů, který sám nikdy nepodnikal, v této době ostatním podnikatelům doporučil? „Spravuji podnikatelský majetek, takže jdeme správnou cestou. Snížili se zásoby, pronájemcům jsem doporučil jít s cenou dolů, takže u nás se prodává jídlo i pod sto korun,“ uvedl Dufek.

Samotného ho mrzí, že v době koronavirové pandemie vláda prý nepřemýšlí, jak pomoci zaměstnancům a velkým firmám. „Sněmovna není schopná se domluvit na fungování kurzarbeitu a mrzí mě, že poslanci se nebaví, jak budeme pomáhat celému českému trhu třeba od června,“ dodal Dufek s tím, že zaměstnanci dodávají do státního rozpočtu prostřednictvím daní až 120 miliard korun ročně.

Měnící se pravidla pro restaurace

I když vláda zatím nezařadila Česko do čtvrtého stupně protiepidemického systému PES, podmínky pro stravovací podniky kvůli zhoršující se pandemické situaci zpřísnila. Restaurace a bary budou nově muset zavřít už ve 20 hodin a v provozu nebude moci být ani stravovací okénko. Vláda také zakázala konzumaci alkoholu na veřejnosti a navrhla zpřísnění pokut za nedodržení pravidel až na 50 tisíc pro běžného občana.

Rozhovor Marie Bastlové s Bohumírem Dufkem si můžete poslechnout i jako podcast:

Všechny podcastové pořady CNN Prima NEWS najdete na SpotifyGoogle PodcastsApple PodcastsCastboxu a dalších platformách.

Tagy: