Kubek: Podvede-li vláda lékaře, dostane do kožichu. To nebudu poslouchat, rozčílil se Pláteník

Prezident České lékařské komory Milan Kubek a náměstek ministra zdravotnictví Václav Páleník

360° (143)

Vláda neplní dohodu, kterou s lékaři uzavřela loni v prosinci, míní prezident České lékařské komory Milan Kubek. V pořadu 360° na CNN Prima NEWS uvedl, že pokud vláda lékaře podvede, hrozí omezení péče. Dodal, že udělají všechno pro to, aby „do kožichu dostali politici, a nikoliv pacienti“. Proti tomu se ale ohradil náměstek ministra zdravotnictví Václav Pláteník, který označil jeho slova za „nepřijatelné vyhrožování“. Podle něj je navíc naprostá většina bodů dohody plněna.

Lékaři hrozí dalším protestem. Na začátku loňského prosince vláda se zdravotníky podepsala dohodu, v níž nespokojeným lékařům garantovala, že mimořádnou částku 10 miliard korun použije výhradně na platy.

„Dohoda, kterou jsme uzavřeli s vládou a na jejímž základě byla ukončena podzimní protestní akce, má několik částí. Tehdy jsme byli obviňováni z toho, že nám jde jenom o peníze a celou akci jsme prodali za pár korun, které dostanou zdravotníci na výplatních páskách. To není pravda. My jsme dohodou dosáhli toho, že se má změnit organizace práce v nemocnicích a že má vstoupit v platnost nový zákon o odměňování zdravotníků,“ popsal prezident České lékařské komory Milan Kubek v pořadu 360° na CNN Prima NEWS.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Kopie či výpis ze zdravotní dokumentace budou zdarma. Pravidla pro pacienty schválila Sněmovna

Podle něj ale vláda dohodu neplní. „Chtěli jsme jednodušší tarifní tabulku a tady jsme stále v bodě nula. Tady je s vládou podepsaná dohoda a já zdůrazňuju, že kdyby toho závazku nebylo, tak ta protestní akce nikdy nebyla odvolána. Nyní tedy není otázka, jestli ten zákon ano, či ne, ale kdy a jak,“ řekl Kubek. Dodal, že to má být k 1. lednu 2025. „Čas běží, protože od uzavření té dohody uplynulo bezmála půl roku a my nemáme vůbec nic v ruce,“ podotkl Kubek. Pokud někdo podepíše smlouvu s vědomím, že ji hodlá porušit, je podle něj podvodník.

S tím ale nesouhlasí náměstek ministra zdravotnictví Václav Pláteník. „Dohoda, kterou jsme společně jako vláda, pojišťovny a zástupci lékařských odborů loni na podzim uzavřeli, byla dost mimořádná. Byl to takový vrchol protestního vzedmutí, který podle nás nebyl od začátku o penězích,“ řekl Pláteník. Dodal, že dohoda se skládá z pěti článků a 21 úkolů. „Naprostá většina z nich je buď splněna, nebo je to v procesu,“ řekl náměstek.

Kubek také upozornil, že lékařům nebyla dva roky kompenzována inflace. „Já doufám, že vláda začne něco dělat, jinak bude na podzim obrovský problém, a to nejenom v nemocnicích. Pokud skutečně vláda hodlá nemocniční lékaře a sestry podvést, bude se muset omezovat dostupnost a kvalita zdravotní péče, a to by nás lékaře velmi mrzelo,“ sdělil Kubek. Dodal, že udělají všechno pro to, aby „do kožichu dostali politici, a nikoliv pacienti“.

Proti jeho slovům se ale Pláteník tvrdě ohradil. „Já nebudu poslouchat, jak prezident lékařské komory de facto vyhrožuje násilím na politicích, to jsou absolutně nepřijatelná slova,“ řekl náměstek a vyzval Kubka, aby volil ostrou, ale věcnou a neagresivní diskuzi. „V situaci, v jaké ve společnosti jsme, si nemyslím, že je záhodno vyhrožovat bitím do kožichu,“ dodal.

Tagy:
lékař Česká lékařská komora Milan Kubek vláda zdravotnický pracovník Václav Pláteník