Kulidakis: Koncesionářské poplatky jsou přežitek. Máme televizní trh, tak ať se živí, jak umí

Komentátor Thomas Kulidakis

Kulidakis a Stoniš o televizních poplaticích

Lidé by koncesionářské poplatky platit neměli, je to přežitý systém. Ve vysílání CNN Prima NEWS to řekl komentátor Thomas Kulidakis. S jeho názorem souhlasil i šéfredaktor webu Deník.TO Marek Stoniš, podle kterého je nutné nejprve určit úkoly, které má Česká televize plnit, a podle toho až určit její rozpočet. Navýšení poplatků schválila ve středu vláda. Předloha počítá s růstem o 15 korun na 150 korun měsíčně u televize a o 10 korun na 55 korun u rozhlasu.

Koncesionářské poplatky mají podle Kulidakise smysl pouze ve chvíli, kdy lidé budou služby veřejnoprávních médií skutečně využívat a budou v nich zastoupeny všechny společenské proudy. „Část společnosti má pocit, že není Českou televizí obsluhována. Proč by tedy ty poplatky měli platit?“ ptal se Kulidakis.

ČTĚTE TAKÉ: Piráti proti vládě. Bartoš a spol. odmítají stejně jako Babiš úpravu televizních poplatků

S tím souhlasí i Stoniš, podle kterého je nutné, aby se jasně definovaly úkoly veřejnoprávních médií, a až poté uvažovat o tom, kolik peněz mají dostat. „Česká televize má z koncesionářských poplatků přes sedm miliard korun ročně. To je něco nepředstavitelného. Generální ředitel ČT mluvil o tom, že pokud se poplatky nezvýší, tak bude muset propustit 300 zaměstnanců. To je úplně zvrácená logika, které nemůže normální mediální manažer rozumět,“ řekl Stoniš.

Kulidakis dále připomněl, že v Česku existuje televizní trh, na kterém se dokáží uživit i další televize. „Ať se každý živí tak, jak umí. Mohou mít příjmy z reklam nebo ať se ty koncesionářské poplatky rovnoměrně rozprostřou. V takovém případě by však bylo velice těžké to udělat spravedlivě,“ dodal Kulidakis.

Baxa: Veřejnoprávní média se dostala na hranu

Veřejnoprávní média se však podle ministra kultury Martina Baxy (ODS) dostala na hranu toho, kdy jsou schopna zajišťovat služby ve stávající podobě. V pořadu Co na to ministr na CNN Prima NEWS připomněl, že vládou schválený růst poplatků je značně nižší, než bylo původně požadováno.

Vedle toho prezident Svazu průmyslu a dopravy ČR Jan Rafaj ve vysílání CNN Prima NEWS sdělil, že zvýšení poplatků veřejnoprávní média diskredituje. Kritiku novela sklízí také od opozice nebo zástupců komerčních televizí a dalších podnikatelských sektorů.

MOHLI JSTE PŘEHLÉDNOUT: Mám problém s platbou veřejnoprávních poplatků za mobil, řekl Skopeček Otazníky jsou i u firem

Tagy:
Andrej Babiš Česká televize poplatek Česko veřejnoprávní médium