Skopeček: Mám problém s platbou veřejnoprávních poplatků za mobil. Otazníky jsou i u firem

Místopředseda Sněmovny Jan Skopeček

Skopeček a Schillerová o veřejnoprávních poplatcích

Vládní poslanec a místopředseda Poslanecké sněmovny Jan Skopeček (ODS) nesouhlasí s návrhem na rozšíření okruhu poplatníků veřejnoprávních poplatků. Podle něj jsou problémem platby za tablety či mobily, na kterých mohou lidé veřejnoprávní média sledovat. Skopeček také připomněl, že během projednávání návrhu by se poslanci měli věnovat i poplatkům pro firmy.

Skopeček v pořadu Partie Terezie Tománkové řekl, že veřejnoprávní instituce se dostávají pod finanční tlak. A to kvůli tomu, že se poplatky pro Českou televizi a Český rozhlas nezvyšovaly od roku 2005. S celým návrhem ale místopředseda Poslanecké sněmovny nesouhlasí.

ČTĚTE TAKÉ: Jurečka navrhne zvýšení platů zaměstnanců veřejné sféry. Sdělil, o kolik procent to má být

„Musím být férový. Nejvíce otazníků mám v tomto směru u platby pro velké firmy. Podle mě se zaměstnanci nechodí do práce dívat na televizi. Pokud se tedy nejedná o specifické profese. Problém mám také s platbou za telefon a za všechny moderní technologie,“ řekl Skopeček. Narážel tím na návrh rozšíření poplatníků, kteří sice nevlastní televizor, ale mohou média sledovat pomocí internetového připojení na různých přijímačích.

Dosud totiž nemuseli poplatek odvádět lidé, kteří nemají doma televizi. Podle Skopečka je ovšem jasné, že dnes si mohou uživatelé pustit veřejnoprávní média například přes telefon. „Symbolicky si myslím, že to v návrhu nemuselo být. Je to ale debata do Poslanecké sněmovny. Veřejnoprávní média ale nemůžeme poslat do likvidace,“ dodal Skopeček.

Předsedkyně klubu hnutí ANO Alena Schillerová se Skopečkem souhlasila. „Platba za telefon nebo tablet je velký zásah. Měla se o tom začít debata, která se ale nevedla,“ řekla Schillerová.

Podle ní pro občany nejde o dramatické zvýšení poplatků. „Zasáhne to ale i firmy. Dokonce proti tomu bojují zástupci společností. Nově to totiž bude rozděleno podle počtu zaměstnanců. Osvobození se bude týkat jen těch, kteří mají 24 zaměstnanců,“ dodala bývalá ministryně financí.

Tagy: