Kulidakis: V kauze Hrabáče bylo nutné zahladit škody. Může to ovlivnit volby, míní Korecký

Chomutovský primátor Marek Hrabáč v roce 2014

Jan Macháček, Jiří Mašek, Andor Šándor, Petr Havlíček, Miroslav Korecký, Thomas Kulidakis

Předsednictvo ANO k návrhu na vyloučení obviněného primátora Chomutova Marka Hrabáče z hnutí přistoupit muselo, řekl ve vysílání CNN Prima NEWS komentátor Thomas Kulidakis. Podle něj bylo potřeba rázným krokem zahladit škody. Podobně to vidí i komentátor MF Dnes Miroslav Korecký, podle kterého může kauza ovlivnit volby.

Ústecké krajské předsednictvo ANO ve středu navrhlo vyloučit obviněného primátora Chomutova Marka Hrabáče z hnutí, sdělil předseda ANO Andrej Babiš. Dodal, že se tak stane a „prakticky už je (Hrabáč) vyškrtnut“. Podle komentátora Thomase Kulidakise k tomu hnutí ANO muselo přistoupit. „Je před volbami, tudíž do toho muselo hnutí ANO říznout rychle. Ten řez musel být jasný. Rána musela být dezinfikována a vypálena, aby pokud možno byly veškeré škody zahlazeny co nejdříve,“ řekl Kulidakis ve vysílání CNN Prima NEWS. Podotkl, že kdyby hnutí ANO Hrabáče nechalo na kandidátce, byl by to strategická chyba.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Volby v červnu by vyhrálo ANO se ziskem přes 30 procent hlasů. Nově by prošla i Přísaha

Zdůraznil, že by ale nevynášel rychlé soudy. „Být obviněný neznamená být odsouzený, tudíž musíme ctít presumpci neviny. Počkáme, jak to celé dopadne,“ uvedl Kulidakis.

Podobně to vidí i komentátor Miroslav Korecký. „Vzhledem k tomu, že do krajských voleb zbývá asi měsíc a půl a pan Hrabáč byl jedničkou kandidátky, tak je to skutečně chvíle pro krizový management. A aby byl člověk, u kterého se mohou postupně potvrzovat různá podezření, která nyní policii vynáší, to je politická sebevražda. Vůbec se nedivím hnutí ANO, že stáhne pana Hrabáče z kandidátky,“ řekl Korecký.

Podle něj může kauza ovlivnit volby. „Bylo by divné, kdyby se to vůbec nepodepsalo do volebního výsledku,“ uvedl Korecký. Zároveň podotkl, že Ústecký kraj je tradiční baštou hnutí ANO a v minulých volbách tam drtivě ovládlo krajské volby. „Bude to samozřejmě příležitost pro jiné strany poukázat na to, že hnutí ANO už ztratilo takový svůj styl neposkvrněného, který přichází do politiky čistit nějaké předchozí nepořádky,“ sdělil Korecký.

V kauze údajného ovlivňování zadávání veřejných zakázek policie obvinila celkem 14 lidí a pět firem. Jednání obviněných se týkalo podle náměstkyně krajské státní zástupkyně Kateřiny Doušové stavebních zakázek různých veřejných zadavatelů, trestné činnosti se podle kriminalistů dopouštěli od roku 2022 do současnosti.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Pospíšil podal trestní oznámení na SPD. Kampaň s „chirurgy z dovozu“ je podle něj nenávistná

Tagy: