Kulidakis: Z Pavlova slibu nezbylo po roce nic. Ale nedělá ostudu, opáčil Schmarcz

Komentátoři Thomas Kulidakis a Martin Schmarcz

Rok od zvolení Pavla prezidentem

Ač prezident Petr Pavel není politicky silný, dá se mu věřit, nedělá ostudu a díky němu se s prezidentskou funkcí lze ztotožnit podobně jako za Masaryka či Havla. Uvedl to komentátor CNN Prima NEWS a Info.cz Martin Schmarcz. Podle komentátora CNN Prima NEWS Thomase Kulidakise o pokračování tradic zmíněných prezidentů nemůže být řeč, neboť Pavel není nositelem originálních myšlenek. Zároveň údajně nedostál svým slibům.

Schmarcz si podle prezidenta po roce v úřadu vede lépe v zahraničních záležitostech než „doma“, zvlášť by ho prý ocenil za přístup k válce na Ukrajině. V domácí politice se podle komentátora v podstatě neangažuje. „Že neřeší spory mezi politiky, je spíše tím, že nemá klíč, jak je řešit. Není to tak snadné. Nemůže být zástupcem opozice a říkat, že pro ni bude vše dělat, aby pomohl vyrovnat vládní většinu. Takhle to není, on je prezidentem za lidi,“ uvedl ve vysílání CNN Prima NEWS s tím, že celkově by Pavla oznámkoval na školní stupnici za tři.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Vohralíková působení na Hradě překombinovala, míní Kubáček. Budovala si vlastní značku

„Není politicky silný. Jeho největší cena je v tom, že ho máme. Že konečně máme někoho, komu můžeme elementárně věřit, kdo nám nedělá ostudu a s kým se můžeme ztotožnit, jako jsme byli zvyklí s Masarykem, Havlem, zkrátka s prezidentskou institucí, a to je hrozně důležité. Bylo vidět, že to lidé chtějí. Že nevyřeší spor mezi Babišem a Fialou, mě zase tak moc nepřekvapuje,“ doplnil Schmarcz.

Ze slibů nic nezbylo

Kulidakis byl ve svém hodnocení kritičtější. „Vůbec se nedá označit, bál bych se to slovo i použít v jedné větě, za následovatele Masaryka či Havla, dokonce ani Zemana a Klause. Není nositelem originálního politického ani filozofického myšlení. Celý život poslouchal rozkazy a pro mě rozhodně není morální vzor někdo, kdo ze dne na den slouží naprosto protichůdným režimům,“ reagoval. Prezidentovi by dal také školní trojku, ve slovním hodnocení však „nedostatečně“.

Pavel podle Kulidakise navíc nedostál svým slibům. „Respektuji, že byl zvolený, ale z jeho slibů nezbylo nic, protože moderátorem ve společnosti není. V zahraniční politice nic významného neudělal. Občanům v regionech nijak nepomohl. Je to jako školní exkurze do továrny, aby se děti podívaly, jak se pracuje. Jel na exkurzi, řekl pěkná slova, párkrát se usmál a ničemu nepomohl. Nemá ani jak. Není to prezident všech, poslední volby byly poslední důsledek antibabišismu,“ shrnul komentátor.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Pavel selhal, Hrad neřídí on, míní Balšínek. Korecký mluví o napojení na ambasádu USA

Tagy: