Kubáček: Vohralíková působení na Hradě překombinovala. Budovala si vlastní značku

Politolog Jan Kubáček hostem pořadu K věci na CNN Prima NEWS

360° (25)

Prezident republiky je velmi podstatným aktérem a je třeba sledovat, kdo k němu má přístup, uvedl v pořadu 360° na CNN Prima NEWS politolog Jan Kubáček. Daný člověk totiž zastává roli jakéhosi dveřníka, skrze kterého proudí veškerá politická komunikace. Vedoucí prezidentské kanceláře Jana Vohralíková podle něj své působení na Hradě překombinovala.

„Nejbližší spolupracovník prezidenta dokáže předat spoustu zásadních informací, probrat je, stanovit kroky, ale zároveň je často i tím, kdo určuje, kdo k prezidentu přijde, jaké informace se k němu dostanou, jestli se dostanou,“ poznamenal Kubáček s tím, že se jedná o velice důležitou personu, která zasahuje jak do vnitřní politiky, tak i do té bezpečnostní a zahraniční.

ČTĚTE TAKÉ KOMENTÁŘ: Ostuda ctihodného Ústavního soudu. Zákonné neznamená spravedlivé a morální

Ve funkci vedoucí prezidentské kanceláře (KPR) končí k 15. únoru Jana Vohralíková. Důvody odchodu jsou podle kanceláře osobní. Nahradí ji manažer Milan Vašina, který je blízký prezidentovu poradci Petru Kolářovi. „Znají se, vědí, co od sebe očekávat, takže tím hlavním klíčníkem, tím, který bude kontrolovat vstup i výstup k prezidentu republiky a mnohé iniciativy, prostě zůstává Petr Kolář,“ zdůraznil politolog.

Byly to právě neshody s Kolářem, které podle některých stály Vohralíkovou místo. „Paní Vohralíková to zkrátka překombinovala. Řekla, že Kolář se bude dostávat k prezidentovi pouze v omezeném množství a pod její kontrolou,“ zmínil politolog a upozornil, že Vohralíková zastávala až příliš mnoho rolí.

„Na jedné straně si hrála na nejvyššího úředníka a zároveň byla důvěrnicí nejen první dámy, ale v podstatě i člověka, který rozhoduje, kdo se k prezidentu republiky dostane. A do toho si ještě budovala vlastní značku. Jednou byla vrcholná lobbistka, vyjednavačka na konferenci, podruhé dáma, která rozhodovala o fungování nejrůznějších institucí. Prostě bylo to příliš na jednoho člověka,“ dodal Kubáček.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Zemětřesení na Hradě. Za koncem Vohralíkové má stát i spor s Kolářem, sama mluví o tlaku

Tagy: