Kupka: Jurečka udělal chybu a je to zátěž. Co rozhodlo, že ho vláda a lidovci podrželi?

Ministr dopravy Martin Kupka (ODS) v Partii

CO NA TO MINISTR (2)

Ministr dopravy a místopředseda ODS Martin Kupka se postavil za ministra práce a sociálních věcí Mariana Jurečku (KDU-ČSL). Předseda lidovců je totiž pod velkým tlakem kvůli vysvětlování své účasti na vánočním večírku v době tragické střelby v Praze. Kupka v pořadu Co na to ministr uvedl, že Jurečka udělal chybu a omluvil se za ni. Pro jeho další působení v čele ministerstva práce pak hraje hned několik důležitých věcí.

Téma Jurečkova večírku rezonuje několik dní. Podle Kupky se ale všem ve vládě Petra Fialy (ODS) omluvil. „Je jasné, že tohle byla opravdu chyba na jeho straně. Lidovci se ale za něj postavili a omluvu přijali. Stejně tak to udělali kolegové ve vládě,“ řekl ministr dopravy v pořadu Co na to ministr na CNN Prima NEWS.

ČTĚTE TAKÉ: Policisté našli další dopis od střelce z univerzity. Vyloučili jeden z hlavních motivů

Podle něj se jednalo o individuální pochybení, proti kterému ale stojí celá řada konkrétních činů. „Je spousta věcí, co Marian Jurečka dokázal zvládnout. Například digitalizaci sociálních dávek a dalších věcí, které se v historii ministerstva práce nepodařilo udělat,“ řekl Kupka důvody, proč lidovecký politik nakonec svou funkci obhájil.

Kupka ale pokračoval dál a svého vládního kolegu bránil. „Znám ho jako člověka, kterému je rovina lidství opravdu vlastní. Tohle pochybení je konkrétní a troufnu si tvrdit, že on i vláda se dokáže přes to dostat dál,“ uvedl Kupka.

Zároveň ale upozornil, že pro vládu Petra Fialy je tato kauza černou kaňkou. Přitahuje totiž negativní pozornost, a to zejména v době, kdy kabinet nemá velkou podporu veřejnosti. Je to samozřejmě zátěž, ale každé vládnutí s sebou nese spoustu zátěží. Jsem ale přesvědčený o tom, že před námi je velmi mnoho důležitých věcí,“ dodal Kupka.

Tagy: