Kupka: Potraviny zlevní, řetězcům hrozí pokuty. Vládě se nepovedlo nic, opáčil Kolovratník

Ministr dopravy Martin Kupka (ODS) a jeho stínový protějšek Martin Kolovratník (ANO)

PARTIE TEREZIE TOMÁNKOVÉ 10.12.2023

Ministr dopravy Martin Kupka (ODS) doufá, že potraviny v příštím roce nebudou zdražovat. Pokud by ale řetězce společně zvyšovaly ceny, tak se mohou připravit na pokuty od antimonopolního úřadu. Kupka to řekl v pořadu Partie Terezie Tománkové na CNN Prima NEWS. Jeho oponent Martin Kolovratník (ANO) uvedl, že vládě Petra Fialy (ODS) se nic nedaří a se snížením cen potravin ani nemohla počítat.

„Pevně doufám, že ceny se zvedat nebudou,“ řekl Martin Kupka, podle kterého se tématu neustále věnuje jeho kolega ministr zemědělství Marek Výborný (KDU-ČSL). Ministr dopravy zároveň obchodníky varoval před kolektivním zdražováním, které by neodpovídalo růstu ceny od zemědělců a potravinářů. „V jiných státech to může vést i k velmi významným pokutám,“ varoval Kupka velké řetězce.

ČTĚTE TAKÉ: Náměstí, nebo kluziště? Lidé na Staromáku padali jako hrušky, několik skončilo v nemocnici

Je potřeba jim vzkázat, aby vnímali situaci, ve které je Česká republika. „Pokud očekáváme významné snížení inflace, tak je to pozitivní zpráva pro všechny. Pokud někdo v tuto chvíli negativně zasáhne podobnou dohodou, tak to může vést k ohrožení řetězců,“ řekl Kupka.

Podle něj v příštím týdnu dojde k jednání ministra zemědělství spolu s vedením antimonopolního úřadu. „Pokud existuje nějaká dohoda o zdražení, tak to může znamenat i porušení některých zákonů,“ dodal.

Stínový ministr dopravy Martin Kolovratník konstatoval, že vláda s cenami potravin selhala. „I ministr financí Zbyněk Stanjura (ODS) řekl, že snížení DPH o tři procentní body nebude mít vliv na cenu. Ministr Výborný přitom říkal, že snížení DPH bude mít vliv. Vidíme jen obrovské chyby,“ zkritizoval vládu Kolovratník.

Tagy: