Výborný pochybuje o ukrajinských chovech kuřat prodávaných v Česku. Veterináři zvýší kontroly

Ministr zemědělství Marek Výborný (KDU-ČSL) si dal za cíl udržet soběstačnost u potravin. Trend však podle expertů bude opačný.

Roste objem kuřecího masa dováženého z Ukrajiny

Roste objem kuřecího masa dováženého z Ukrajiny, tvrdí ministr zemědělství Marek Výborný. Vyjádřil také pochybnosti o podmínkách, ve kterých jsou kuřata na Ukrajině chována. Státní veterinární správa se chce na drůbeží z třetích zemí ještě více zaměřit. Podle mluvčího Státní veterinární správy však v testech nevychází hůře než například zásilky z Brazílie.

Zatímco kilo prsních řízků z Ukrajiny je na český trh nabízeno za přibližně 85 korun, čeští zpracovavatelé by za stejný produkt požadovali 120 korun. Důvodem jsou podle předsedkyně Českomoravské drůbežářské unie Gabriely Dlouhé nerovné podmínky: „Nejsme konkurenceschopní z toho důvodu, že i přestože jsme na jednotném evropském trhu, tak neplatí stejná pravidla, co se týče dotačních podpor a okolní státy byly podpořeny z krizové rezervy Evropské unie.“

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Tučná ekologická přirážka na jídlo v Penny? Bizár, ekofanatismus a kampaň, tvrdí komentátoři

Kvůli dotacím jsou podle Dlouhé státy jako Ukrajina nebo Polsko schopné produkovat živou drůbež i prsní řízky za mnohem nižší výkupní cenu. „Můj odhad je, že náklady na Ukrajině a v Polsku mohou být čtvrtinové, někdy až poloviční,“ uvedla.

Obava z masa dováženého z Ukrajiny je podle mluvčího Státní veterinární správy ČR Petra Vorlíčka zbytečná. „V rámci kontrol, které byly zaměřeny na detekci salmonely, jsme zjistili dva problematické případy z Ukrajiny. Pro srovnání – počet zásilek například z Brazílie byl nižší a salmonela byla potvrzena ve třech případech,“ poznamenal.

SLEDUJTE TAKÉ: Jak skladovat potraviny a kdy hrozí salmonela?

Tagy: