U vánočních potravin sledujte hlavně složení, radí odborník. Vysvětlil rozdíly v kvalitě ryb
S nadcházejícími vánočními svátky lidé nakupují potraviny, po kterých během roku nesahají tak často: ryby, ingredience na bramborový salát nebo třeba vinnou klobásu. Jak jsou na tom tyto pochoutky s kvalitou? Ve vysílání CNN Prima NEWS promluvil o jakosti potravin redaktor časopisu dTest Jan Maryška.
Součástí štědrovečerní tabule často bývají nejrůznější pokrmy, které nakupujeme speciálně pro sváteční příležitost. Mezi ně kromě tradičního bramborového salátu nebo kapra patří například také vinná klobása, na kterou se nedávno zaměřila kontrola kvality časopisu dTest.
ČTĚTE TAKÉ: Nákupy potravin před expirací? Motivace zákazníků je prostá, experti radí pravidlo „tří O“
„Z osmi vinných klobás polovina propadla. Obsahovaly méně masa, než bylo uvedeno na etiketách, a jedna z nich navíc naopak obsahovala více tuku,“ popsal výsledky testu Maryška. Podle něj navíc neplatí, že vyšší cena výrobku znamená jeho větší kvalitu.
Hlavním ukazatelem kvality potravin by mělo být jejich složení. „Doporučuji při výběru sledovat ty nejzákladnější složky a ingredience, které se s daným výrobkem spojují. Například u vinné klobásy by nás mělo zajímat, kolik obsahuje masa, u vánočky zase, zda obsahuje máslo, u mražené ryby pak to, zda neobsahuje nějaké přidané látky,“ uvedl Maryška.
Ačkoliv nejoblíbenější vánoční rybu Čechů dTest netestoval, hodnotil alespoň lososy. Výsledky testu byly poměrně překvapivé: Volně chytaní lososi totiž nemusí být zdravější než ti z farmového chovu. „Na základě testů můžu říct, že pokud se někde dočtete, že losos z farmového chovu obsahuje nějaká léčiva, tak to vůbec není pravda. Nemusíte se bát, naopak obsahuje více prospěšných tuků než ten z volného chovu,“ vysvětlil Maryška rozdíl mezi rybami.
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Češi ochutnávali vzorky potravin z domácích a německých obchodů. Rozdíl v kvalitě byl závratný.