Tropické počasí láká k vodě. Kde je čistá a kterým místům se raději vyhnout?

Letní tropické počasí je jako stvořené ke koupání. Kvalita vody v bazénech nebo přírodních koupalištích ale není všude ideální. Odborníci tak radí, aby si lidé dopředu zjistili její aktuální stav a případně dodržovali i hygienu.

Podmínky ke koupání jsou v Česku podle hygieniků i na začátku prázdnin převážně dobré, jen na několika místech se kvalita vody podle hygieniků mírně zhoršila. Zákaz koupání vydali kvůli mikrobiologickému znečištění pro umělé koupaliště v rekreačním zařízení Eden v Jinolicích na Jičínsku.

Zdravotní problémy hrozí lidem po koupání v nádrži Brušperk na Frýdecko-Místecku. Voda nevhodná ke koupání je také v Novém rybníku na Příbramsku, hygienici zde mají podezření na cerkarie, tedy infekční larvy motolice, které způsobují kožní problémy. Třetím z pěti stupňů rizika hodnotí hygienici koupaliště Hradištko I na Kolínsku.

Hygienici proto radí, aby se lidé po vykoupání ideálně osprchovali. „Lidem se sníženou imunitou, případně alergikům, malým dětem či těhotným ženám však jednoznačně doporučujeme, aby se po vykoupání vždy osprchovali,“ uvádí Krajská hygienická stanice na svém webu.

V dalších přírodních nádržích zůstává voda vhodná ke koupání, i když někde se její kvalita proti minulému týdnu mírně horší. Aktuální informace lze zjistit jednoduše na webu ministerstva zdravotnictví. Jednotlivé ikonky vám napoví, zda je voda bezpečná ke koupání. Součástí je i přehled, jak se v průběhu měření kvalita vody mění.

Jaká je kvalita vody, lze poznat i okem. Podle Luboše Mandíka, vedoucího oddělení obecné a komunální hygieny KHS Středočeského kraje, by měla být voda průhledná a nemělo by být patrné závažnější znečištění. Uvedl to pro CNN Prima NEWS.

Záleží i na typu koupališť

Kvalitu vody nemusíte vždy hlídat vy. Pokud si vyberete koupaliště, které je oficiálně provozované, mělo by hygienické standardy splňovat.

  • přírodní koupaliště (má provozovatele a vybírá se zde vstupné);
  • povrchové vody (nemají provozovatele, může se zde koupat kdokoli, nikdo však kvalitu nesleduje);
  • ostatní vodní plochy;
  • umělá koupaliště.

V následujících dnech si užijeme tropické letní počasí. Vůbec nejteplejší bude čtvrtek, kdy bude na Moravě přes den až 37 °C. S horkým počasím budou spojené také bouřky a nárazové přeháňky.

Tagy: