Praha kvůli havarijnímu stavu uzavřela Libeňský most. Nesmí přes něj jezdit tramvaje

Uzavřený Libeňský most, 11. ledna 2023

Uzavřené mosty v Praze

Z důvodu havarijní uzavírky Libeňského mostu v Praze je od čtvrtečního odpoledne do odvolání zastavený provoz tramvají mezi Palmovkou a Maninami. Spoje jezdí odklonem, uvádí na webu pražský dopravní podnik (DPP). Závadu pravděpodobně způsobily silné mrazy, uvedla Technická správa komunikací (TSK). Na zhruba hodinu byl ve čtvrtek přerušený provoz tramvají i přes Hlávkův most.

Část Libeňského soumostí byla z bezpečnostních důvodů uzavřena ve čtvrtek odpoledne. „Důvodem je zjištění technické závady, pravděpodobně vyvolané silnými mrazy minulých dní,“ uvedla TSK v tiskové zprávě. Závada byla podle společnosti zjištěna na základě provedených kontrol, vyvolaných předchozím posouzením stavu mostu, a následně prověřováním kritických míst.

OBRAZEM: Praha se promění k nepoznání. Podívejte se na moderní metropoli budoucnosti

„Jedná se pouze o inundační most, který je na straně Prahy 8 na Rohanském ostrově, kde bylo původní koryto Vltavy,“ řekla odpoledne Lišková. Inundační most je podle ní uzavřený i pro pěší.

Předpoklad obnovení provozu zatím TSK nesdělila. „Bližší informace poskytneme v dalších dnech, uvedla mluvčí. Náměstek pražského primátora Zdeněk Hřib (Piráti) ve čtvrtek vpodvečer napsal, že TSK řeší urychlené podepření a další opatření, aby mohl být most co nejdříve bezpečně zpřístupněn.

Starosta Prahy 7 Jan Čižinský (Praha sobě) na síti X sdělil, že Libeňský most byl kvůli mrazům prohlédnut a u oblouku u Voctářovy ulice byl zjištěn stav, který musí být dále diagnostikován. Zítra (v pátek, pozn. red.) bude prohlídka pokračovat,“ doplnil.

Tramvaje neprojedou po Libeňském mostu v celém úseku. Kvůli havárii jezdí odklonem spoje na linkách 1, 6, 14 a 25. V úseku Dělnická–Maniny–Palmovka je postupně zaváděna náhradní autobusová doprava X1, informoval dopravní podnik.

Zhruba hodinu byl ve čtvrtek pro tramvaje zavřený i nedaleký Hlávkův most. Jeho drobné úpravy měl DPP naplánovány letos na únor. Kvůli uzavírce Libeňského mostu je ale zaměstnanci podniku nejdůležitější udělali již ve čtvrtek.

„Je to z důvodu, abychom mohli na Hlávkův most pustit více tramvají. Pokud bychom práce neudělali, mohli bychom sem přesměrovat pouze jednu linku,“ řekl vedoucí oddělení komunikace DPP Šabík. Hřib na síti X napsal, že na Hlávkově mostě byla ve čtvrtek navíc porucha tramvajové výhybky, způsobená rovněž silnými mrazy.

Libeňský most je soumostí tvořené šesti mosty a byl postaven podle návrhu architekta Pavla Janáka v roce 1928. Most nebyl nikdy opravován a je ve velmi špatném stavu. V roce 2018 byl kvůli tomu dočasně uzavřen pro auta a MHD. Loni se při diagnostikách ukázalo, že všechny oblouky vykazují stejnou zatížitelnost jako v době stavby.

Minulé vedení Prahy počítalo se zbouráním Libeňského mostu a jeho nahrazením novou konstrukcí, současné vedení magistrátu ale rozhodlo o opravě. Konsorcium firem, které most opraví, vede společnost Metrostav TBR a tvoří jej ještě mateřský Metrostav a projekční firmy SATRA a SHP. Práce by podle dřívějšího vyjádření ředitele TSK Jozefa Sinčáka mohly začít na jaře 2025.

MOHLI JSTE PŘEHLÉDNOUT: Kuriózní silvestrovská nehoda. Opilá řidička skončila s autem v tunelu pro tramvaje

Tagy:
Vltava Praha 7 Praha Libeňský most Dopravní podnik hl. m. Prahy Hlávkův most městská hromadná doprava Technická správa komunikací hl. m. Prahy