Bez elektřiny jsou v Česku tisíce lidí. Silný vítr způsobil výpadky po celé republice

Kvůli silnému nočnímu větru bylo v sobotu ráno bez elektřiny zhruba 2 500 zákazníků firmy ČEZ. Nejvíce poruch měla společnost hlášeno na východě Čech a v Moravskoslezském kraji, uvedla mluvčí energetické skupiny ČEZ Soňa Holingerová. Dalších zhruba zhruba 4 400 odběratelů bez proudu evidovala k sobotnímu ránu energetická společnost EG.D.

Skupina ČEZ měla ráno 17 poruch na vedení vysokého napětí. Bez dodávek elektřiny tak bylo asi 2 500 odběratelů. To představovalo výrazný pokles oproti noci, kdy kolem 3:00 bylo bez dodávek elektřiny přes osm tisíc odběrných míst.

SLEDUJTE TAKÉ RADAR: V Česku řádí velmi silný vichr. Podívejte se, zda u vás platí výstraha

Nejvíc odběratelů bez proudu, kolem 900, má ČEZ v Královéhradeckém kraji. Vyšší stovky výpadků jsou také v Pardubickém kraji a kolem 500 domácností bez elektřiny bylo po ránu v Moravskoslezském kraji. Dohromady kolem 500 míst bez proudu bylo i v Plzeňském a Karlovarském kraji.

Na odstraňování poruch ČEZ pracuje. Podle Holingerové by dodávky měly být obnoveny ještě dnes. V Ústeckém kraji, kde byla situace nejhorší během noci, už byly připojeni téměř všichni odběratelé, uvedla mluvčí.

Energetická společnost EG.D ze skupiny E.ON evidovala k dnešnímu ránu deset poruch na vysokém napětí. Celkem bylo bez proudu zhruba 4 400 odběratelů v Jihomoravském a Zlínském kraji a na Vysočině, uvedl v tiskové zprávě mluvčí firmy Lubomír Budný.

Tagy: