Popadané stromy v kolejích a nehody kamionů. Prudký vítr a sníh ochromily dopravu v Česku

Silný vítr a závěje v Česku komplikují dopravu. Na jihu Čech je kvůli spadlému stromu přerušený provoz na železnici Ražice, na severu Čech sněží a silně fouká, pro nákladní auta nad 3,5 tuny je od půlnoci uzavřená silnice první třídy 10 z Tanvaldu do Harrachova a dál do Polska. V Ústeckém kraji havaroval jeden kamion na D8, dočasně uzavřená byla kvůli čerstvě napadenému sněhu silnice 223 v obcích Výsluní a Kryštofovy Hamry na Chomutovsku.

V Jihočeském kraji byl ráno kvůli větru přerušený provoz vlaků na několika úsecích. Stromy spadly do kolejišť mezi Ražicemi a Táborem a mezi Táborem a Horní Cerekví na Vysočině. Na trati z Českých Budějovic do Rakouska je kvůli poruše trakčního vedení uzavřený úsek Rybník – Horní Dvořiště. Vyplývá to z údajů na webu Českých drah.

SLEDUJTE TAKÉ RADAR: V Česku řádí velmi silný vichr. Podívejte se, zda u vás platí výstraha

S opatrností jsou sjízdné silnice na severu Čech. Sněží a silně fouká. Pro nákladní auta nad 3,5 tuny je od půlnoci uzavřená na Jablonecku silnice první třídy 10 z Tanvaldu do Harrachova a dál do Polska. Silničáři očekávají, že omezení pro kamiony potrvá po celý den až do půlnoci.

„V závislosti na stavu sjízdnosti vozovky pro nákladní vozidla a vývoji počasí může být termín uzavírky změněn,“ uvedl Ondřej Svoboda ze společnosti Silnice LK, která má silnice v Libereckém kraji na starosti.

Na severu Čech připadlo od noci několik centimetrů sněhu. Ráno uvízl jeden kamion na silnici 65 nedaleko Rychnova u Jablonce nad Nisou a další na silnici 35 u Rádelského Mlýna. „Pozor na náledí, které se aktuálně tvoří na silnici I/10 od Tanvaldu do Harrachova, na silnici I/35 u Rádelského mlýnu a Žďárku, ale i na silnici I/13 kolem Práchně a Albrechtic,“ uvedlo ráno ŘSD pro Liberecký kraj. Kvůli spadlému stromu byl ráno omezený průjezd silnicí 290 u Poniklé na Semilsku.

Opatrní by měli být motoristé i při cestách po Ústeckém kraji. Ráno havaroval jeden kamion na D8, dočasně uzavřená byla kvůli čerstvě napadenému sněhu silnice 223 v obcích Výsluní a Kryštofovy Hamry na Chomutovsku. V Krušných horách i na Teplicku se místy tvořily sněhové jazyky.

Také na Vysočině cestování ztěžuje silný vítr a sněžení. Hasiči měli od půlnoci přes 30 výjezdů, nejčastěji odklízeli stromy a větve z vozovek. Nejvíc zásahů měli na Jihlavsku. Zraněný nikdo nebyl, sdělila ČTK mluvčí krajských hasičů Petra Musilová po 6:00. Výstraha meteorologů před silným až velmi silným větrem platí na Vysočině do 19:00.

Sypače silničářů vyjely kvůli sněžení tři hodiny po půlnoci, nejdřív na Žďársku a Třebíčsku a pak i jinde v kraji. Jezdilo jich přes 70. Solené silnice byly po 6:00 mokré. „Nejhorší je ten prudký vítr, byly popadané stromy,“ uvedl dispečer krajské správy a údržby Jiří Havel.

V Jihomoravském kraji komplikuje dopravu déšť se sněhem. Přeháňky se objevují téměř po celém kraji. Fouká také silný a místy nárazový vítr. Řidiči by proto měli být opatrní. Vyplývá to z webových stránek Ředitelství silnic a dálnic ČR.

V Pardubickém kraji na silnicích ve vyšších nadmořských výškách místy leží rozbředlý sníh, kde se nesolí, zůstává vrstva nového sněhu. Na většině území kraje ráno sněžilo nebo padal déšť se sněhem za silného větru. Od středních poloh se mohou místy tvořit sněhové jazyky, na horách i závěje. Například na vedlejších silnicích v okolí Hlinska mohou komplikovat provoz spadlé stromy a větve, hrozí také náledí. Vyplynulo to z aktuálních informací silničářů a meteorologů.

Silnice v Královéhradeckém kraji jsou sjízdné se zvýšenou opatrností. Od středních poloh se mohou tvořit sněhové jazyky, na horách i závěje. Na většině území kraje vál ráno silný vítr, sněžilo nebo padal déšť se sněhem. Na vedlejších silnicích zůstával místy rozbředlý sníh, ve vyšších nadmořských výškách leží vrstva nového sněhu. Na nesolených silnicích v Krkonoších ležela ráno vrstva sněhu do pěti centimetrů. Vyplynulo to z informací silničářů a meteorologů.

Tagy: