Kvůli válce na Ukrajině nikdo z Čechů neumírá. Na rozdíl od covidu, říká psycholog

Demonstrace Amnesty International na Staroměstském náměstí s „mrtvolami civilistů“

Vojenský psycholog o situaci na Ukrajině

Na rozdíl od nákazy koronavirem nikdo z Čechů kvůli konfliktu na Ukrajině neumírá. Ve vysílání CNN Prima NEWS to v reakci na strach Čechů z války řekl vojenský psycholog Daniel Štrobl. Rozebral i morálku ruských i ukrajinských vojáků.

Invaze Rusů na Ukrajinu začala před více než měsícem. „Překvapuje mě neuvěřitelný šlendrián, se kterým do toho ruská strana šla, především způsob velení, rozkazů, fungování armády jako organizace,“ řekl Štrobl.

Podle vojenského psychologa preferují Rusové záměrně ostřelování. „Ti, co útočí na civilní cíle, mnohdy civilisty nepotkají. Na civilní cíle zpravidla dopadají bomby nebo rakety, které se odpalují z velké dálky. Voják, který mačká knoflík, civilisty dehumanizuje. Nevnímá je jako lidi z masa a kostí, s jejich osudy a životy. Vnímá je jako cíl. Tím pádem je pro ně rozhodnutí zmáčknout tlačítko mnohem snazší, než pro vojáka, který na ulici stojí proti civilistům a měl by proti nim začít střílet,“ myslí si Štrobl.

Vysoká morálka Ukrajinců

Během rozhovoru padla otázka, co ruští vojáci cítí, když v bojích zjistí, že se nejedná o „záchrannou misi“. Daniel Štrobl odpověděl: „Vnitřní konflikt (vojáka) mnohdy vede k potřebě vybít si zlost. Paradoxně od toho je jenom krůček třeba k masakrům. Vede to k potřebě se chovat odbržděně proto, že jsou vojíci bezmocní, zmatení a mají dojem, že je všichni obelhali,“ upozornil Štrobl.

„Lze očekávat, že vojáci budou nesmírně unavení. Mnoho z nich bylo na takzvaném cvičení někdy od ledna, ne-li od prosince, nyní kolem měsíce bojují. Pochopitelně budou i demoralizováni. Zjišťují, že situace je jiná. Projevuje se to třeba tím, že dezertují a nechtějí bojovat,“ řekl vojenský psycholog.

I pro experty je velkým překvapením odolnost ukrajinské armády. „Jim už se měsíc daří nejen okupanty zadržovat, ale v některých okamžicích nad nimi i vítězit. To každému vojákovi obrovským způsobem zvedne morálku. Myslím si, že mnozí překvapili sami sebe a morálka bude vysoká. I oni ale logicky budou unavení. Morálka Ukrajinců je diametrálně odlišná i z toho důvodu, že se brání. Národ, který se brání, má vždycky vyšší morálku, než národ, který útočí. To je v každé válce,“ uvedl Štrobl.

V Česku nikdo neumírá

V Česku velká část obyvatel propadla obavám a strachu z následků ruské invaze na Ukrajinu. „Musíme to částečně vzít jako součást toho, co se u nás děje, ale zároveň za měsíc můžeme pracovat s určitou vlastní zkušeností. Když před měsícem válka začala, nikdo z nás neměl zkušenost s tím, co to je, když se kousek od nás děje takové zvěrstvo. Víme, že se zvedly ceny pohonných hmot, je inflace, ale na rozdíl od covidu nikdo z Čechů neumírá,“ upozorňuje vojenský psycholog. A dodává: „Strachu musíme dát hranice. Strach je v pořádku, ale měl bych vědět, čeho se vlastně bojím.“

Tagy: