Kvůli zkušenostem z vojenského lágru jsem měl strach, říká zpěvák Hrůza o šikaně na škole

Michal Hrůza

Michal Hrůza v pořadu Povídej

Známý hudebník Michal Hrůza si v mládí prošel peklem. Na vojenském gymnáziu ho totiž několik let šikanovali. S partou kamarádů ale založili kapelu a hudba ho držela nad vodou. S tehdejšími spoluhráči je prý dodnes v kontaktu. Hudebník se svěřil v pořadu Povídej na CNN Prima NEWS.

Studovat vojenskou školu se zprvu podle Hrůzy zdál být dobrý nápad. „V té době chodili po základních školách různí náboráři, kteří se snažili takové ty nezbedy dostat do vojenských škol, a já jsem byl v takové situaci, že jsem chtěl zkusit přijímačky. Miloval jsem knížky o naších pilotech, kteří lítali v Anglii,“ prozradil muzikant svou motivaci.

Zprvu mu připadalo studium na vojenské škole jako dobrodružství, to se ale po pár týdnech změnilo. „Nakonec jsem tam ale zkejsnul na čtyři roky,“ doplnil.

Kromě toho, že ho škola nebavila, zažíval v té době také šikanu. „Šikana začala od takzvaných lampasáků, tedy ze strany velitelů. Když jsme například přišli z vyučování, měli jsme rozházené postele, skříňky, všechno,“ uvedl příklad Hrůza.

Podle něj vše bylo mnohem horší tehdy, když se blížily vycházky a studenti se chystali na cestu domů za rodiči. „Vždy jednou za dva měsíce nás pouštěli domů. Předtím ale velitel prováděl kontrolu pořádku. Dával si schválně načas tak, abychom nestihli doběhnout vlak,“ popsal Hrůza. „Bylo to šílené. Tehdy jsem opravdu pochopil, co se děje, když má někdo moc a je schopen ji velice dobře zneužívat,“ dodal.

S kamarády ze školy je v kontaktu dodnes

Jediné, co ho tehdy drželo nad vodou, byl hudební kroužek. Tam spolu s kamarády ze školy založili tajnou kapelu. „S klukama jsme hráli začínající metalové kapely typu Iron Maiden či Judas Priest. Já se tam dokonce naučil hrát na kytaru. V tom prostředí to bylo ještě umocněnější. Paradoxně mě tam ta nesvoboda naučila si té svobody více vážit,“ řekl muzikant, který stál u zrodu české kapely Ready Kirken. S přáteli ze školy jsou prý v kontaktu dodnes. „Stále se máme rádi, tam nás to dalo dohromady,“ přiznal hudebník.

Hrůza maturoval v roce 1989. „Pamatuji si, když bylo 17. listopadu a v Praze měla proběhnout demonstrace. Lidi se mě ptali, zda také půjdu, ale já jsem měl strach. Bál jsem se, že tam budou zase nějací bolševický komunisti a zas mě někam zavřou. Takže ta zkušenost ze čtyřletého vojenského lágru vyústila v to, že jsem řekl, že nepojedu,“ vzpomínal na sametovou revoluci. Za pár dní proběhla demonstrace také v Liberci, té se už hudebník bez ostychu zúčastnil.

Michal Hrůza se v rozhovoru s Radkou Červinkovou v pořadu Povídej na CNN Prima NEWS rozpovídal také o své zkušenosti z roku 2014, kdy při potyčce v ostravské Stodolní ulici utrpěl vážné zranění hlavy a dva týdny byl v umělém spánku. Zavzpomínal také na kapelu Ready Kirken, kterou v roce 1996 založil, ale o deset let později z ní odešel. Celý rozhovor najdete v úvodním videu.

Tagy: