Kyjevem otřásly exploze, 13 lidí bylo zraněno. Jde o první velký útok po několika týdnech

Kyjevem otřásly výbuchy.

Výbuchy v Kyjevě

Kyjev v noci na čtvrtek čelil mohutnému raketovému útoku, kdy na něj ruská armáda podle ukrajinských vzdušných sil vyslala 29 řízených střel a dvě balistické rakety Iskander a Kinžal. Útok podle posledních informací ukrajinských úřadů zranil nejméně 13 lidí, přestože všechny rakety se ukrajinské obraně podařilo podle ukrajinského letectva sestřelit. Trosky ale zasáhly mimo jiné obytný dům či areál školky a způsobily požáry. Jde o první větší podobný nálet na ukrajinskou metropoli za více než měsíc, uvedl šéf kyjevské vojenské správy Serhij Popko.

„Nepřítel po 44 dní dlouhé přestávce znovu vyslal střely na Kyjev,“ uvedl Popko. Rusko podle něj v noci zaútočilo střelami s plochou dráhou letu Ch-101/Ch-555/Ch-55, vypuštěnými ze strategických bombardérů Tu-95MS, a balistickými raketami z ruského území.

ČTĚTE TAKÉ: Mohutné exploze v ruském městě. Zasáhli jsme všechny cíle, tvrdí zdroje z ukrajinské rozvědky

Mezi zraněnými je i jedno dítě, sdělila ukrajinská Státní služba pro mimořádné události. Výbuchy podle ní otřásly třemi čtvrtěmi Kyjeva, v několika domech vznikly požáry. Na 79 lidí muselo být evakuováno. Na zasažených místech působí záchranáři a policisté, ale i psychologové, dodala služba. Na fotografiích zveřejněných kyjevskými úřady po nočním útoku jsou vidět ohořelé domy a automobily.

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj označil útok za teror a vyzval západní partnery k dodání dalších systémů protivzdušné obrany na Ukrajinu, včetně amerických systémů Patriot. „Tuhle ochranu nyní potřebujeme tady na Ukrajině. Od Kyjeva po Charkov, od Sum po Cherson a od Oděsy po Doněckou oblast. Je to dost dobře možné, pokud bude dostatek politické vůle,“ podtrhl Zelenskyj.

Americká velvyslankyně v Kyjevě Bridget Brinková dala útok do souvislosti se středeční schůzkou zahraničních bezpečnostních poradců v Kyjevě. Rusko už v minulosti opakovaně útočilo na ukrajinská města v době návštěv zahraničních představitelů.

Ruský prezident Vladimir Putin ve středu varoval, že Rusko bude podnikat útoky na ukrajinskou civilní infrastrukturu v odpovědi na zesílení ostřelování ruského Belgorodu. Rusko nicméně na civilní objekty útočí od začátku plnohodnotné invaze v roce 2022, i když to nepřiznává.

Ukrajina předtím pro celé území vyhlásila protiletecký poplach, píše ruskojazyčný server BBC. Ukrajinské letectvo v souvislosti s tím varovalo před starty ruských bombardérů Tu-95 a vysláním hypersonických střel Kinžal.

Ruské ostřelování postihlo ve středu v noci také Charkov, kde byl zasažen obytný dům a továrna. Na místě zemřelo nejméně pět lidí a dalších devět se zranilo. „Kromě pěti mrtvých máme dalších pět lidí, které pohřešujeme,“ dodal starosta města Ihor Terechov. Na místě vznikl i rozsáhlý požár, který se rozšířil na plochu o velikosti asi tisíc metrů čtverečních. Ten se už ale podařilo uhasit.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Čištění zákopů na Ukrajině očima vojáka. Dvacet kilo vybavení a drony jako postrach nepřítele

Tagy: