Slavný deník couvl. Česko označil za „exsovětský satelit“ a sklidil hněv, pak změnil titulek

Česká iniciativa donutila The Wall Street Journal ke změně titulku.

Česká republika si za poslední dva dny může zapsat hned dva zářezy. Jednak se dostala do hledáčku renomovaného deníku The Wall Street Journal (WSJ), jednak se jí po tlaku podařilo setřást nepříliš lichotivé přízvisko v titulku článku. Americký list ji totiž označil za „malý exsovětský satelitní stát“, což se setkalo s velkou nevolí ze strany Čechů i jejich podporovatelů. České komunitě NAFO, která „trollí“ proruskou scénu z profilů s fotkami psů, a dalším lidem se pak podařilo přesvědčit americké novináře, aby titulek změnili.

Na začátku všeho byl článek ve slavném americkém deníku, který rozebíral pochvalovanou českou iniciativu v pomoci Ukrajině, zajištění 800 tisíc dělostřeleckých granátů i košaté kontakty země v srdci Evropy.

ČTĚTE TAKÉ: Muž a syn mi slíbili, že se uvidíme, truchlí Ukrajinka v Česku. Loni navštívila jejich hroby

Mnohem větší pozornost ale přitáhl titulek, který Česko označil za „malý bývalý sovětský satelitní stát“. Netrvalo proto dlouho a oheň byl na internetové střeše.

Nepříliš lichotivý titulek zkritizovali Češi na sociálních sítích i americký velvyslanec Bijan Sabet, který si dovolil zasáhnout do kontroverzního titulku. „Vážený WSJ, opravil jsem vám to,“ napsal diplomat na sociální síti X. Spolu s příspěvkem sdílel obrázek, na kterém vyškrtal slova „malý bývalý sovětský satelitní stát“ a nahradil je lichotivějším označením „demokratická země více než 30 let a důležitý spojenec NATO“.

Tehdy ale ještě nejspíše nevěděl, že o opravdovou změnu titulku usilují také lidé z české komunity NAFO – volného seskupení vtipálků a proukrajinských aktivistů, kteří bojují pomocí humoru, memů i různými akcemi proti ruské propagandě a dezinformacím (více o skupině jsme psali zde). K nim se připojil také expert na evropskou bezpečnost Benjamin Tallis, který dlouhodobě žil také v ČR.

„Krátce po včerejším zveřejnění inkriminovaného článku oslovil Benjamina Tallise sám autor Bojan Pancevski z WSJ, protože se osobně znají a Bojan zaznamenal Benjaminovu negativní reakci na titulek, která odpovídala reakcím dalších uživatelů sociálních sítí. Po vzájemné diskusi Tallis usoudil, že dopis do redakce by měl velkou šanci vyvolat potřebnou změnu,“ řekl redakci CNN Prima NEWS Martin Holub, jeden z mladých poradců britského velvyslance Matta Fielda a také výrazný člen české buňky NAFO.

Za ČR se postavil i bývalý estonský prezident

Tallis posléze kontaktoval právě Holuba, jelikož si rovněž všiml jeho nelibé reakce na titulek amerického listu. „Oslovil mě s nápadem napsat přímo redakci WSJ prostřednictvím otevřeného dopisu. Záměrem bylo nejen požadovat změnu titulku, ale především vysvětlit, že se jedná o projev dlouhodobého systémového problému,“ řekl Holub.

„Západní média – a často Západ obecně – pohlíží na státy střední a východní Evropy ‚studenoválečnou‘ optikou a spíše je vnímá jako pohrobky sovětské sféry vlivu než jako moderní demokratické státy, které jsou plnohodnotnými a důležitými partnery svých západněji položených protějšků. Navzdory své velikosti či počtu obyvatel často udávají trendy a tempo v pomoci bránící se Ukrajině,“ vysvětlil redaktorovi pozadí procesu, na jehož konci došlo ke změně titulku.

VIDEO: Elitní 3. útočná brigáda zveřejnila drsné záběry přestřelky u Avdijivky

K iniciativě se dokonce připojil bývalý estonský prezident Toomas Hendrik Ilves. „I on je silně zasažen výše popsaným problémem, přestože je jeho země zjevně moderním členem společenství demokratických států,“ poznamenal Holub.

Věci následně nabraly rychlý spád. Autor textu o Česku předal otevřený dopis redakci WSJ, o hodinu později byl titulek článku opravdu změněn. O to větší to byl úspěch, když se o poznání přívětivější titulek dostal na titulní stránku tištěného amerického listu. Česká republika si tak může za posledních pár dní připsat hned dva mediální úspěchy – z původního „malého exsovětského satelitního státu“ mluví novináři z USA v titulku o „Češích, kteří ve střední Evropě loví zbraně pro Ukrajinu“.

„Nicméně jsme stále neobdrželi omluvu, kterou jsme požadovali v dopise, ani jinou přímou odpověď. Doufáme však, že reakce nejen nás, ale i všech ostatních, které titulek článku popudil, zanechala v redakci WSJ výraznou stopu a že jsme přispěli k tomu, že nejen Česká republika, ale i ostatní státy střední a východní Evropy se v budoucnu nesetkají se zastaralým a fakticky pochybným pohledem na podstatu jejich moderní existence,“ dodal redakci Holub na závěr.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Jak probíhá takzvané čištění zákopů na bojišti? To předvedli reportérovi CNN Prima NEWS Matyáši Zrnovi na Ukrajině slovenští dobrovolníci, kteří slouží v elitní jednotce ukrajinské vojenské rozvědky.

Tagy: