Kyjevem v noci otřásly exploze. Hoří zásobníky ropy, mluví se o ekologické katastrofě

Kyjevem v noci na neděli otřásly mohutné exploze

CNN Prima NEWS - živé vysílání

Kyjev zažil další temnou noc plnou explozí a varování poplašných sirén, informují novináři, kteří jsou na místě tři dny po začátku ruské ofenzívy. Ruská raketa pak zasáhla zásobníky ropy nedaleko metropole. Bojuje se také v Charkově, Chersonu či Luhanské oblasti.

Politici varovali, že Kyjev bude v noci na neděli čelit dosud nejhoršímu útoku, a vedení města zavedlo zákaz vycházení platný až do pondělního rána. Obyvatelé se opět ukrývají ve stanicích metra a bombových krytech, starosta Vitalij Kličko vyhlásil, že každý, kdo bude spatřen na ulici, bude považován za ruského „sabotéra“.

Krátce před 01:00 (půlnoc SEČ) otřásly Kyjevem dva velké výbuchy. Ve městě Vasylkiv jižně od metropole zasáhla ruská raketa zásobník ropy. Podle dostupných záběrů jsou mohutné plameny vidět desítky kilometrů daleko. Úřady lidem kvůli toxickému kouři doporučily zavřít okna, padly i slova o ekologické katastrofě.

Noční boje se ale neodehrávají jen v Kyjevě a okolí. Ruským jednotkám se podařilo postoupit u města Cherson na jihu. Těžké boje byly hlášeny také v Luhanské oblasti na východě země. Tyto informace však nebylo možné nezávisle ověřit, uvedla DPA.

Rusové se dostali do Charkova

Během nedělního rána pronikla ruská bojová vozidla do centra druhého největšího města na východě Ukrajiny Charkova. „Jsme v pořádku, ale nedokážeme určit rizika, proto se raději spojíme jen telefonicky. Nejde o vpád těžkou vojenskou technikou,“ popsala reportérka CNN Prima NEWS Darja Stomatová přímo z Charkova.

Kameraman Ján Schürger byl zmonitorovat situaci kolem hotelu, ve kterém se štáb CNN Prima NEWS nachází. „Dva bloky od centra máme potvrzeno, že by tam měl být shořelý Kamaz. Všude jsou vidět vojáci, zatím by mělo jít jen o průnik jednotek. Jsou slyšet výstřely,“ dodal.

Sociálními sítěmi se ihned začaly šířit záběry ruských vojáků v centru města, ale také velké množství zničených konvojů.

Vojsko ruské federace nakonec obsadilo asi 50tisícové město Nova Kachovka, které leží na řece Dněpr a je tak na velmi dobré strategické pozici. Starosta Volodymyr Kovalenko podle BBC řekl, že ruské jednotky zajaly výbor města a odstranily všechny ukrajinské vlajky z budov.

Tagy: