Ladovská zima nejspíš nebude. Poslední bílé Vánoce zažilo Česko před deseti lety

Bílé vánoce letos nejspíš opět nebudou

Bílé Vánoce letos nejspíš opět nezažijeme. Podle meteorologů o tom spíše než předpovědi, na které je ještě brzy, vypovídají především historické záznamy. Za posledních deset let se totiž teploty přes svátky držely spíše nad nulou a místo sněhu jsme se dočkali deště.

Sněhovým nadšencům dávají meteorologové trochu šance alespoň na blížící se první adventní neděli. „Vypadá to, že se během víkendu celkem výrazně ochladí, hlavně na východní polovině našeho území, kde by mohl nějaký sníh napadnout,“ řekl televizi CNN Prima NEWS meteorolog z Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ) Martin Adamovský.

Pražané zažili poslední bílé Vánoce před řadou let. „Už si ani nepamatuji, tipla bych si minimálně deset let,“ sdělila v anketě pro televizi CNN Prima NEWS jedna z obyvatelek hlavního města. To ostatně potvrzují i statistiky meteorologů. „Pokud bychom se zaměřili na Prahu a Plzeň, bílé Vánoce měly naposledy shodně před deseti lety,“ řekl Adamovský. Výjimky z blátivých Vánoc ovšem existují: v Ostravě napadl sníh v roce 2018, o rok předtím zase v Brně.

Český hydrometeorologický ústav vydal také tabulku znázorňující kdy a kde bylo v republice nejvíce sněhu za posledních třicet let. Na pomyslné první příčce je horská stanice Lysá hora v Beskydech, která se v roce 2005 pyšnila téměř 200 centimetry sněhu. ČHMÚ dále zmiňuje například Labskou Boudu v Krkonoších.

V polohách do 400 metrů nad mořem pak za posledních třicet let leželo nejvíce sněhu v Jablunkově a ve Vsetíně.

Tagy: