Mlha, sníh, námraza i ledovka. Meteorologové doporučují zvýšenou opatrnost

Mlhy a mráz

Celý nadcházející týden bude ve znamení oblačnosti. Na některých místech České republiky se objeví i mlha, ráno a v noci hrozí námraza, místy i tvorba ledovky při mrznoucím dešti. Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) proto doporučuje zvýšenou opatrnost.

Přes území České republiky bude přecházet od severozápadu frontální vlna, s ní se na většině území objeví srážky. „Sněhové vločky by se měly většinou objevovat nad 800 m, mohou však zavítat i níže, zejména na severovýchodě Čech a na Moravě. Zde se také mohou výjimečně objevit i mrznoucí srážky,“ píše ČHMÚ na svém webu.

pondělí bude zataženo až oblačno, na většině území očekáváme slabý déšť nebo přeháňky. Sněhové vločky se objeví převážně v horských oblastech. Na Moravě budou srážky ojediněle i mrznoucí, v dopoledních hodinách hrozí místy tvorba ledovky při mrznoucím dešti. ČHMÚ proto vydal výstrahu pro Pardubický kraj (Králíky), Olomoucký kraj (Mohelnice, Šumperk, Uničov, Zábřeh) a Moravskoslezský kraj (Rýmařov).

Co zejména hrozí:

  • Nebezpečí úrazů při uklouznutí,
  • problémy v dopravě, zvýšená nehodovost,
  • při pohybu venku je třeba chodit velmi opatrně, starší nebo méně mobilní lidé by měli omezit vycházení ven,
  • řidičům se doporučuje sledovat dopravní zpravodajství a jezdit velmi opatrně, počítat by měli i s prodloužením doby jízdy.

Na většině území v úterý očekáváme mlhy, zejména v noci a ráno mrznoucí. Ojediněle pak polojasno, nejnižší noční teploty klesnou až na -4 °C. Nejvyšší denní teploty budou 1 až 5 °C. V noci a ráno se bude ojediněle tvořit námraza.

Ve středu bude převážně zataženo, opět se objeví mlhy, místy i mrznoucí. Na horách místy a ojediněle i v nižších polohách bude polojasno. Hrozí i mrznoucí mrholení. Nejnižší noční teploty klesnou až na -3 °C, při déletrvajícím vyjasnění a slabém větru až -5 °C. Nejvyšší denní teploty se budou pohybovat od 0 do 4 °C. Zejména v noci a ráno se bude ojediněle tvořit námraza, při mrznoucím mrholení i slabá ledovka.

Čtvrtek bude opět převážně zatažený, objeví se mlhy. Hrozí i mrznoucí mrholení. Nejnižší noční teploty +1 až -3 °C, při déletrvajícím vyjasnění a slabém větru až -5 °C. Nejvyšší denní teploty 0 až 4 °C, při déletrvajícím slunečním svitu až 7 °C. Zejména v noci a ráno se bude ojediněle tvořit námraza, při mrznoucím mrholení i slabá ledovka, varuje ČHMÚ.

pátek bude převážně zataženo, mlhavo, ojediněle až polojasno. Očekáváme déšť nebo mrholení, i mrznoucí. Nejnižší noční teploty +1 až -3 °C, nejvyšší denní teploty 0 až 4 °C. Opět se podle meteorologů může tvořit námraza, při mrznoucím mrholení i slabá ledovka.

Ani v pondělí se počasí rapidně nezlepší, očekáváme oblačno až zataženo, místy slabý déšť nebo přeháňky, od vyšších poloh srážky smíšené nebo sněhové. Nejnižší noční teploty +2 až -3 °C. Nejvyšší denní teploty 1 až 6 °C.

Tagy: