Laffita o vztahu s otcem: Byl to macho. Říkal, že jestli budu gay, zabije mě jako psa

Osmany Laffita

POVÍDEJ (12)

Kubánec Osmany Laffita se živí jako úspěšný módní návrhář a více než 25 let žije ve šťastném vztahu s partnerem Guyem. V mládí to však neměl vůbec lehké. Svou orientaci musel dlouho skrývat. V době, kdy žil ještě na Kubě, to bylo trestné. Dlouho se s tím nemohli smířit ani jeho otec. „Táta mi kolikrát říkal, že jestli budu gayem, zabije mě jako psa,“ řekl Laffita v pořadu Povídej na CNN Prima NEWS.

„Vždycky jsem chtěl mít pocit, že někdo mě miluje a opatruje. Měl jsem štěstí, že jsem potkal svého manžela. Bez něj bych byl ztracený,“ přiznal Laffita v pořadu Povídej. Kubánský módní návrhář prožil dětsví v Havaně. Až na konci 80. let se přestěhoval do tehdejšího Československa.

„Homosexualita bývala na Kubě trestná. A pokud by ji u mě odhalili, mohl jsem skončit ve vazbě. Chodil jsem s holkou jenom proto, abych svou orientaci mohl zamaskovat. Ale stejně to o mně věděli. Ve škole mě mlátili. Nejednou jsem slyšel, že mě označují za buzeranta. Dostával jsem ze všech stran,“ přiznal Laffita.

Lehké to tenkrát neměl ani doma. S orientací se dlouho nemohl smířit jeho tatínek. „Podporu jsem měl hlavně od své maminky. Můj táta byl takový ten macho. Kolikrát mi říkal, že jestli zjistí, že jsem gay, zabije mě jako psa,“ pokračoval Laffita.

„Myslím si, že rodiče tušili, že jsem gay, ale nechtěli si to přiznat. Je pravda, že když se to maminka dozvěděla, zeptala se mě, proč to dělám. Říkala, že když se mnou byla těhotná, tak věděla, že bude mít kluka. Nemohla se však vyrovnat s tím, že porodila gaye. Ale já za to nemůžu. Takový jsem se narodil,“ řekl umělec s tím, že s matkou o tom diskutovali a nakonec se s jeho orientací smířila.

S otcem to však bylo jinačí. „Otec na nás neměl čas, byl to voják,“ přiznal Laffita. Jeho rodiče se rozvedli když mu bylo 11 let. Po čase se s tím ale i otec smířil.

Týden žil na ulici

Loni potkalo rodinu velké neštěstí, otec náhle zemřel. „Miloval jsem ho a dodnes mě mrzí, že jsem se s ním nemohl rozloučit,“ přiznal Laffita. „Cokoliv jsem si přál, všechno mi dal. Nikdy jsem však nepocítil tu pravou otcovskou lásku. Moc mi to chybělo,“ doplnil smutně.

Osmany Laffita prožil dětství v kubánské Havaně. V roce 1987 se na popud své matky přestěhoval za studii do tehdejšího Československa. Ze školy ho však vyhodili, a tak musel pracovat v továrně na pneumatiky. Zlom přišel během sametové revoluce. „V té době jsem byl ve slovenských Tatrách. A když jsem se vrátil do Prahy, všechny Kubánce z Československa už letecky deportovali domů. Zůstal jsem tu sám, neorientoval jsem se a týden žil na ulici,“ prozradil.

„Pamatuji si, že na Václavském náměstí byla v paláci Koruna nějaká kafeterie. Vysedával jsem na lavičce naproti a čekal, že někdo něchá něco na talíři, abych to mohl sebrat a sníst. Spal jsem na lavičce a doufal, že se mi nic nestane. Až poté jsem se obrátil na svého kamaráda a poprosil ho o pomoc. Otevřel mi dveře,“ dodal Laffita. Časem vše překonal a dnes se živí jako úspěšný módní návrhář. Celý rozhovor najdete v úvodním videu.

Tagy: