Langšádlová nic neřídí, říká expert. Ministryně vysvětlovala, proč ji většina Čechů nezná

Helena Langšádlová v Partii na CNN Prima NEWS

360° 18.10.2023

Jestli se něco neudělá, bude věda brzo na suchu, řekl v pořadu 360° na CNN Prima NEWS komentátor Martin Schmarcz. Reagoval tak na slova ministryně pro vědu, výzkum a inovace Heleny Langšádlové (TOP 09) která prý měla představu, že na vědu půjde z rozpočtu vyšší částka. Schamrcz zároveň podotkl, že Langšádlová nic neřídí. Podle průzkumu ministryni 61 procent obyvatel vůbec nezná. Na to Langšádlová reagovala slovy, že aspekty, kterými se její resort zabývá, nejsou pro širokou veřejnost příliš zajímavé.

Podle ministryně pro vědu, výzkum a inovace Heleny Langšádlové (TOP 09) by stálo za úvahu spojit vysoké školství s vědou. „Ten problém tady nepochybně je a třeba ve Spojených státech firmy spolupracuji s univerzitami. U nás to samozřejmě je také, ale není to systémové,“ komentoval to v pořadu 360° na CNN Prima NEWS šéfredaktor týdeníku Echo Dalibor Balšínek.

Komentátor Martin Schmarcz ovšem uvedl na to, že ministryně Langšádlová nic neřídí. „Ona jenom udělá rozpočet a pak to jde někam jinam. Nemá ani možnost někomu dávat peníze, takže neřídí v podstatě nic,“ řekl Schmarcz. Dodal, že v České republice je malá spolupráci vědců s průmyslníky a nejsou schopni získávat vědecké granty.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Lidé nejvíce věří prezidentu Pavlovi. Propadákem průzkum skončil pro Fialu i Pekarovou

Zároveň zmínil, že firmám dáváme domácí dotace, místo evropských grantů. „To trvá už od roku 2006. Neposunuli jsme se nikam a ty evropské zdroje mezitím vyschly. Jestliže dříve tvořily polovinu veřejných příspěvků, tak dnes už tvoří pouze pětinu, a to půjde stále dolů,“ podotkl Schmarcz s tím, že jestli se něco neudělá, bude věda brzo na suchu.

Langšádlová ale v pořadu Co na to ministr na CNN Prima NEWS uvedla, že se „při současné situaci snaží, aby byly podpořeny především dva základní segmenty vědy, což jsou Akademie věd a vysoké školy“.

„Česká věda je jednou z oblastí, která obhájila alespoň výši rozpočtu, jako je ta letošní. Měla jsem představu vyšších výdajů, ale s ohledem na konsolidaci veřejných rozpočtů jsme došli k této dohodě,“ sdělila Langšádlová, která často čelí kritice, že není ve vládě příliš vidět. To potvrzují i průzkumy, z nichž vyplývá, že současnou ministryni pro vědu více než polovina respondentů vůbec nezná.

Langšádlová se však hájí, že aspekty, kterými se její resort zabývá, nejsou pro širokou veřejnost příliš zajímavé. „Sama si kladu otázku, jak lidem jednoduše vysvětlit, co a jakým způsobem připravujeme,“ přiznala.

Členové vlády vystupují ve speciálním vysílání CNN Prima NEWS téměř každou středu, a to vždy od 21 hodin. Před Helenou Langšádlovou dorazil do studia premiér Petr Fiala (ODS), který kromě jiného hodnotil dvouleté působení současného kabinetu. „Vláda pracuje jako tým. Zvládáme jeden problém za druhým,“ vzkázal ve vysílání CNN Prima NEWS.

Podívejte se na celý pořad Co na to ministr v úvodním videu. Helena Langšádlová se kromě jinhé rozpovídala o pozici TOP 09 ve vládě. Rovněž nastínila, v čem se její strana liší od ODS či KDU-ČSL, a proč by ji lidé měli volit. Zastala se také svého spolustraníka a ministra zdravotnictví Vlastimila Válka.

Tagy: