Zvládáme jeden problém za druhým. Není důvod ke střídání ve vládě, vzkázal český premiér

Petr Fiala v Partii

Co na to premiér (10)

Nežiju mimo realitu. Jsme v půlce volebního období a zvládáme jeden problém za druhým, není důvod ke střídání v rámci kabinetu, řekl předseda vlády Petr Fiala (ODS) v pořadu Co na to premiér. Ve vysílání CNN Prima NEWS zkritizoval postoj opozice, která už poněkolikáté obstruuje jednání Poslanecké sněmovny. Co se týče voleb do Evropského parlamentu, ODS stále nemá jasno, zda půjde bojovat o evropské mandáty sama, nebo v koalici Spolu s TOP 09 a KDU-ČSL. „Zvažujeme, která cesta bude nejdůvěryhodnější,“ řekl Fiala.

Průzkumy agentury STEM i další volební modely poukazují na klesající preference vládních stran a sílící opoziční hnutí. Premiéra Fialu ale trend příliš nepřekvapil, podle něj je to příznačné pro kabinety, které v polovině svého mandátu musí dělat nepopulární rozhodnutí. Sám věří, že s přicházejícími výsledky jeho vládnutí dojde k pozvolnému obratu.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Záchrana českých dětí v Gaze? Prostředí je brutální, zde už není veřejné řešení, říká premiér Fiala

„Průzkumy nekomentuji a nepřeceňuji je. Kdo sleduje politiku, má ostatně docela čerstvou zkušenost s průzkumy a výsledky slovenských voleb,“ poznamenal předseda vlády.

„Nežiju v nějakém světě odtrženém od reality. Pohybuji se mezi lidmi a mluvím s nimi. Vím, co je trápí a čeho se bojí. Ale také vím, jak mám číst volební průzkumy. Teď jsme v situaci, kdy je část společnosti zneklidněna, oprávněně se cítí unavena. Veřejnost uvidí, co jsme udělali správně, až se naše kroky začnou pozitivně projevovat,“ sdělil na konto slábnoucích preferencí.

Za sebe si proto nemyslí, že by byl jeho kabinet zralý na jakékoliv personální změny. „Vláda pracuje jako tým. Zvládáme jeden problém za druhým a myslím si, že není důvod k tomu, abychom někoho střídali,“ vzkázal ve vysílání CNN Prima NEWS.

Naopak nešetřil kritikou opozičních hnutí ANO a SPD, která opakovaně obstruují jednání o konsolidačním balíčku. „Šestihodinové projevy jsou prakticky pravidlem, nejsme pak schopni probrat řadu dalších bodů. Menšina blokuje Sněmovnu. Musí existovat i právo většiny, máme k tomu mandát ze strany voličů,“ pokračoval Fiala.

K finálnímu hlasování má nakonec napevno dojít v pátek v 11:00. „Každý poslanec mohl říct, co vidí jako problém. Demokratická debata proběhla. Abychom se mohli dostat dál, přistoupili jsme k jednoznačnému datu, kdy budeme o konsolidačnímu balíčku hlasovat,“ zopakoval premiér záměr vládní pětikoalice.

Ve vysílání se dotkl také eurovoleb, u kterých stále není jasné, zda ODS půjde bojovat o mandáty sama, nebo v koalici Spolu po boku TOP 09 a KDU-ČSL. Ačkoliv se Fiala nechal slyšet, že do konce září má být rozhodnuto, nestalo se tak. „Zvažujeme, která cesta bude nejdůvěryhodnější. Není to nejjednodušší rozhodování – i proto, že jsme v různých (evropských) frakcích,“ poznamenal ve vysílání CNN Prima NEWS.

Jak slova Petra Fialy o vládních krocích i dění v Izraeli komentují zákonodárci z řad pětikoalice i opozice? Podívejte se na záznam vysílání pořadu 360°:

Tagy: