Langšádlová se nevěnovala prezentaci výsledků, míní Pekarová. Řekla, kdy oznámí jméno nástupce

Ministryně pro vědu, výzkum a inovace Helena Langšádlová (TOP 09)

Langšádlová končí ve vládě

Předsedkyně TOP 09 Markéta Pekarová Adamová ocenila odcházející ministryni pro vědu a výzkum Helenu Langšádlovou za její práci. Zároveň ale uvedla, že se dostatečně nevěnovala prezentaci své práce veřejnosti. Podle ní se jedná o nedílnou součást každého ministra.

Pekarová Adamová na tiskové konferenci uvedla, že předsednictvo strany přijalo ve středu jednomyslné usnesení, že ministryně Langšádlová ve funkci skončí. „Sama paní ministryně připouští, že více úsilí věnovala samotné práci než prezentaci navenek. Domnívám se ale, že to je nedílnou součástí práce ministra,“ řekla Pekarová Adamová.

ČTĚTE TAKÉ: Osmiletý hrdina z Prahy zachránil svému otci život. Zachoval se skvěle, chválí ho policistka

Podle šéfky TOP 09 bude jasné jméno nástupce Langšádlové až příští týden po jednání předsednictva.

Na tiskové konferenci zaznělo jméno poslance Matěje Ondřeje Havla, místopředsedy TOP 09. Pekarová Adamová se k možnosti, že by Langšádlovou nahradil právě on, odmítla vyjádřit. „Spekulace o jakýchkoli jménech nebudu komentovat,“ řekla. Uvedla nicméně, že Havel by post ministra pro vědu a výzkum bez potíží zvládl.

Langšádlová následně připustila, že nebyla ve vládě dostatečně vidět. „Podcenila jsem komunikaci, mrzí mne to, je to realita, ale nemá smysl se k tomu vracet. Toto je moje rozhodnutí,“ řekla končící ministryně.

Členka TOP 09 bude pokračovat v práci pro komisi pro hybridní hrozby, kterou pomáhala zakládat.

Langšádlovou podržela domovská organizace

Ačkoliv předsednictvo TOP 09 schválilo změnu na postu ministra pro vědu a výzkum jednomyslně, proti se rezolutně postavila středočeská buňka strany. „Osobně věřím, že o ministrech má rozhodovat kompetence, a ne lajky na sociálních sítích. Helenu znám 15 let jako mimořádně pracovitou osobnost. Její činnost na ministerstvu oceňuje i akademická obec. Bohužel témata jejího resortu už z podstaty neplní titulky médií a pro veřejnost jsou komplikovaná,“ uvedl pro ČTK předseda středočeské TOP 09 Václav Švenda.

Langšádlová byla kvůli nedostatečné prezentaci své práce pod tlakem během celého působení na postu ministryně. Demise přichází poté, co průzkum Medianu v předvolebním modelu přisoudil TOP 09 pouze 3,5 procenta. Pekarová Adamová ovšem odmítla, že by ke změně ve vládě došlo na základě předvolebních průzkumů.

Tagy: