Lavina zasypala lyžaře v rakouském Ötztalu. Dva lidé zemřeli, stav dalších je nejasný

V rakouském Ötztalu se ve čtvrtek zřítila lavina, pod kterou zemřeli dva lidé. Záchranáři vyprostili ještě další dva lidi. V jakém jsou stavu, není zatím jasné, informuje agentura APA. Jsou v péči lékařů. Podle tyrolské policie jsou oběti z Nizozemska.

V místech, kde se lavina sesunula, se nacházelo celkem 17 lyžařů z Nizozemska, kteří byli na skialpové túře, uvedla tamní policie. Zpočátku nebylo jasné, kolik z nich masa sněhu zasypala. Horská služba musela pátrací akci v oblasti městečka Sölden dočasně přerušit, protože bylo potřeba odstřelovat laviny.

ČTĚTE TAKÉ: Na Kanárských ostrovech zemřel český turista. Při fotografování spadl do rozbouřeného moře

Na místo se kvůli vysokému lavinovému nebezpečí záchranáři mohli dostat jedině s vrtulníky. Lavina se utrhla na přístupu k chatě Martin Busch Hütte ležící ve výšce 2501 metrů nad mořem. Do pátrací a záchranné akce se zapojilo pět vrtulníků letecké záchranné služby a jeden vojenský vrtulník. Další letouny byly v pohotovosti. Do oblasti vyrazili kromě mnoha záchranářů také psi vycvičení k pátrání v lavinách.

Agentura APA píše, že v horách v Tyrolsku je ve čtvrtek poměrně nízké lavinové nebezpečí, odpovídá druhému z pěti stupňů. Riziko sesuvu lavin se ale během dne v důsledku stoupajících teplot zvyšuje, a to zejména na extrémně strmých místech.

V úterý lavina nedaleko tyrolského Schwazu na hoře Bärenkopf zavalila šest výletníků, 19letý muž z Německa zemřel. Masy sněhu se podle odborníků utrhly samovolně, turisté k tomu nepřispěli.

MOHLI JSTE PŘEHLÉDNOUT: Tři lidé zemřeli pod lavinou u střediska Zermatt. Valící se masu sněhu zachycuje video

Tagy: