Ledová Gertruda se žene na Německo. Zemi ochromí sníh a černý led, problémy budou i v Česku

Sníh ochromil Německo

Mráz zasáhl Evropu

Přívaly sněhu a vzápětí intenzivní mrznoucí déšť čekají v následujících hodinách Německo. Meteorologové varují, že může napadnout až 30 centimetrů nového sněhu, a to dokonce i v nížinách. Přívaly sněhu mohou lámat větve a vyvracet stromy. Hrozí také, že mrznoucí déšť přeruší dopravu závislou na trolejovém vedení a bude ničit elektrická vedení.

Do střední Evropy přichází od jihozápadu tlaková níže pojmenovaná Gertruda, která se nad Německem střetne se studeným polárním vzduchem proudícím od severu. „V oblasti střetu bude intenzivně sněžit nebo hodiny padat mrznoucí déšť,“ popsal meteorolog Dominik Jung z  Wetter.net.

ČTĚTE TAKÉ: Změna klimatu jako existenciální hrozba pro život na Zemi. Vědci varují před extrémy v počasí

Meteorologové varují před jevem, který nazývají „černý led“. Ten je extrémně kluzký a vzniká tehdy, když se na povrchu vozovky vytvoří tenká vrstva vody, která následně zmrzne. Typicky se vytváří ve dny, kdy jsou během dne teploty nad nulou, ale se soumrakem spadne teplota pod bod mrazu.

Zvláště postižené mají být spolkové země Severní Porýní-Vestfálsko, Sársko, Porýní-Falc, Hesensko, Durynsko, Sasko, Bavorsko a Bádensko-Württembersko, píše web týdeníku Focus.

A Gertruda ovlivní počasí i v Česku, meteorologové varují před ledovkou a sněhem. „Na severu a severozápadě území může od středečního poledne do čtvrtečního rána napadnout přes 7 cm nového sněhu za 12 hodin,“ stojí na stránkách ČHMÚ.

Také v Německu by mělo začít sněžit ve středu kolem poledne. Nadílku ale čekají u našich západních sousedů o poznání vydatnější. Během následujících dvanácti hodin by tam mělo napadnout až 25 centimetrů a za 24 hodin až 30 centimetrů sněhu, varuje Teresa Grimmová z Německé meteorologické služby (DWD). „Varujeme před výrazným narušením dopravy,“ upozorňuje. Tlaková níže Gertruda setrvá nad Německem až do čtvrtečního večera, uvedl meteorolog Jung.

Sněžení bude postupně přecházet v mrznoucí déšť. Vzhledem k tomu, že je půda zmrzlá, bude se okamžitě tvořit náledí.

„Masivní mrznoucí déšť významně naruší běžný život. Mrznoucí déšť je ještě nebezpečnější než husté sněžení. Části Německa budou doslova paralyzovány,“ uvedl Jung.

Zimní intermezzo potrvá do neděle, poté by se mělo oteplit. Příští úterý by měly teploty vystoupit až na 14 stupňů Celsia.

Hasiči v Německu měli nedávno smutný zásah, z ledu museli vyprošťovat mrtvé krávy. Více v reportáži:

Tagy: