Legenda divadla Semafor Jiří Suchý slaví devadesátiny. Napsal přes 1300 písniček

Jiří Suchý

Své 90. narozeniny oslaví v pátek Jiří Suchý představením s názvem Znám ještě starší lidi ve svém domovském divadle Semafor v Praze. Herec, komik, textař, zpěvák, básník, hudebník, režisér, dramatik a výtvarník si připravil koncert pro sebe. V programu zazpívá písničky, které napsal pro různé interprety.

Suchý, který je autorem více než 120 divadelních her a revuálních představení, má na kontě přes 1 300 písňových textů, mimo jiné pro Hanu Hegerovou (Blázen a dítě), Jitku Molavcovou (Lípa zelená), Hanu Zagorovou a Josefa Dvořáka (Miláčku), Waldemara Matušku (To všechno odnes čas) či Karla Gotta (Mám zlatej důl).

Pátečním večerem v Semaforu oslavy Suchého jubilea nekončí a ani pracovní tempo zakladatele slavného divadla Semafor nepolevuje. Pro divadlo stále píše hry, 13. října bude mít premiéru představení Černá kočka –⁠ bílý pes ve stylu slavného francouzského kabaretu Le Chat noire (Černá kočka) považovaného za první moderní kabaret.

Suchý s Jiřím Šlitrem v 60. letech tvořil jednu z nejoriginálnějších i nejpopulárnějších dvojic historie českého divadla. K jeho narozeninám 24. září vyšla kolekce patnácti CD nazvaná Ďáblova dobře placená procházka z Vinohrad, která obsahuje devět her divadla Semafor, jejichž autory jsou Suchý se Šlitrem. Jejich spolupráci ukončila Šlitrova smrt na Vánoce 1969 a nastupující normalizace.

Suchý upadl v nemilost komunistických vládců, po podpisu petice Dva tisíce slov nesměl do televize ani do rozhlasu. Přesto zůstával životním optimistou. „V nejtěžších dobách za minulého režimu jsem si pro sebe vymyslel krédo: Když je všechno v hajzlu, tak vím, že nic není ztraceno, protože vím, kde to je,“ prohlásil.

Autor řady děl

Divadlem Semafor prošla během působení Jiřího Suchého řada předních českých umělců jako Waldemar Matuška, Karel Gott, Eva Pilarová, Karel Štědrý, Hana Zagorová, Karel Černoch, Petr Novák, Hana Hegerová, dvojice Miloslav Šimek a Jiří Grossmann, Luděk Sobota, Petr Nárožný nebo Jiří Krampol.

Suchý napsal rovněž bezpočet knih. Velkou část jeho tvorby obsahující písňové texty, povídky, hry, básnické sbírky nebo vzpomínky na Semafor vyšla ve Vzpomínání nebo dvacetisvazkové Encyklopedii Jiřího Suchého. Mezi jeho poslední díla patří knihy Klaun si povídá s Bohem (2017) a Klaun to zkouší znovu (2021), v nichž se Suchý s nadhledem i humorem věnuje úvahám o existenci či neexistenci Boha.

Jiří Suchý byl dvakrát ženatý. Jeho první ženou byla výtvarnice Běla Suchá, s níž se oženil v roce 1957 a která zemřela v roce 1986 na leukémii. Z manželství vzešel syn Jakub, ještě před ním jim krátce po narození zemřel první syn.

V roce 2006 si vzal o 46 mladší šatnářku Semaforu Markétu Suchou. Dvojice spolu ale nebydlela a po sedmi letech se rozvedla. Markéta totiž toužila po miminku a on se na něj už necítil. „Nemám na to věk, tak jsem jí dal volnost. Myslím, že se nehodí, aby můj padesátiletý synek měl ještě sourozence,“ uvedl tehdy pro Televizi Prima.

Tagy: