Legendární cestovatel Zikmund slaví 102. narozeniny. V Tatře projel přes 80 zemí

Legendární český cestovatel Miroslav Zikmund slaví 102. narozeniny. „Cítí se velmi dobře a na svůj věk je zdravý“, říká Jana Macalíková, dcera Zikmundovy životní partnerky Marie Macalíkové. Za narozeninová přání všem vřele poděkoval.

„Se stejnou vášní, s jakou cestoval, dokumentoval, psal a archivoval, teď Mirek odpočívá. Už ho netlačí žádné termíny, žádné úkoly, takže se stoprocentně věnuje odpočinku a je velmi spokojený,“ uvedla Macalíková. Zikmundova vila, ve které žil téměř 70 let, je kulturní památkou. V budoucnosti bude přístupná veřejnosti.

V den jeho narozenin se symbolicky zahájila činnost Nadačního fondu Zikmundovy vily, který se o objekt stará. Jeho předsedou a novým majitelem vily je zlínský podnikatel Čestmír Vančura, jenž je také prezidentem zlínského filmového festivalu. Sám Zikmund mu nabídku odprodeje vily nabídl.

„Se zájmem sleduji, jak spolu s přáteli domu a přilehlé zahradě ihned a s nadšením vdechli život, stejně jako jsem to dělával desítky let já. Věřím, že vila nadále zůstane důstojným a zajímavým místem pro vnímavé lidi všech generací. A že tak bude sloužit ušlechtilému účelu, byť jinému než vila mého cestovatelského parťáka Jirky Hanzelky,“ uvedl Zikmund. V sousední vile, která v minulosti patřila Hanzelkovi, je nyní rehabilitační stacionář pro děti s postižením.

Zikmund se podle Macalíkové o dění ve vile stále zajímá, má k dispozici informace i obrazovou dokumentaci. „Že Čestmír Vančura naplní vilu novým smyslem, životem, energií, že ji zrekonstruuje a dokonce zpřístupní veřejnosti, to ho neuvěřitelně nabíjelo pozitivní energií a moc ho to těšilo a těší nadále,“ uvedla Macalíková. Zikmund má ve vile stále trvalé bydliště. „Vnímáme to tak, že jsme zatím u Mirka na návštěvě,“ uvedl Vančura.

Zikmund se se svým přítelem Jiřím Hanzelkou stal cestovatelskou legendou. Navštívili přes 80 zemí, ve světě proslavili bývalé Československo a vozy Tatra. O svých cestách, při nichž objeli celou zeměkouli, napsali řadu knih a natočili několik dokumentárních filmů.

Tagy: