PŘEHLEDNĚ: Dovolená za přísných pravidel. Kam smějí Češi vycestovat a jak se vrátí?

Po světě se šíří nové mutace koronaviru a snižování výskytu nemoci COVID-19 se nevyvíjí podle přání představitelů Evropské unie. Pro cestování tak platí od pátku 5. února přísnější pravidla. Do aktualizované cestovatelské mapy přibyla nově kategorie velmi rizikových států, do níž patří například Česko, Slovensko, Velká Británie, Španělsko, Portugalsko, pobaltské země, Slovinsko nebo Irsko a většina zemí mimo Evropskou unii. Kam lze vycestovat a za jakých podmínek je možné se vrátit do Česka?

Tmavě červená barva (země s velmi vysokým rizikem nákazy COVID-19)

  • V nové nejvyšší kategorii s velmi vysokým rizikem nákazy, značené tmavě červenou barvou, jsou státy, kde počet nově pozitivně testovaných na koronavirus přesáhne za dva týdny 500 na 100 tisíc obyvatel. Patří tam všechny země, které nejsou explicitně uvedeny v nižších stupních cestovatelského semaforu. Patří mezi ně například Česko, Slovensko, Velká Británie, Španělsko, Portugalsko, pobaltské země, Slovinsko nebo Irsko a většina zemí mimo Evropskou unii.

U velmi rizikových států platí nejpřísnější pravidla. Pro překročení českých hranic musejí lidé vyplnit příjezdový formulář. Přijet mohou pouze s negativním PCR testem ne starším než 72 hodin a nejdříve pátý den od příjezdu je třeba podstoupit druhý PCR test. Jeho výsledek je povinné neprodleně předložit elektronicky příslušné hygienické stanici. Do doby předložení druhého negativního testu musejí být lidé v samoizolaci a povinností je také deset dnů po příjezdu nosit respirátor FFP2 všude mimo domov.

Ministerstvo zdravotnictví původně oznámilo, že před cestou do České republiky z velmi rizikových států musejí lidé od 5. února podstoupit PCR test, nakonec ale stanovilo do 14. února takzvané přechodné období, kdy je možné do ČR cestovat i s antigenním testem nebo absolvovat test až při vstupu do Česka, tedy například na letišti.

Červená barva (země s vysokým rizikem)

  • Do této kategorie patří Belgie, Bulharsko, Chorvatsko, Dánsko, Francie, Itálie, Kypr, Lichtenštejnsko, Lucembursko, Maďarsko, Malta, Nizozemsko, Polsko, Rakousko, Rumunsko, Německo, Švédsko a Švýcarsko a také Azorské ostrovy (Portugalsko), Madeira (Portugalsko) a Kanárské ostrovy (Španělsko).

U červených zemí s vysokou mírou rizika je nutný kromě testu před cestou (antigenní nesmí být starší než 24 hodin, PCR 72 hodin) i další do pěti dnů po příjezdu, a to PCR test. Výsledek je nutné neprodleně předložit elektronicky příslušné hygienické stanici. Do doby předložení druhého negativního testu musejí být lidé v samoizolaci, povinností je také deset dnů po příjezdu nosit roušku všude mimo domov. Před příjezdem do Česka je navíc potřeba vyplnit příjezdový formulář.

Oranžová barva (země se středním rizikem)

  • Mezi oranžové země aktuálně patří Island, Finsko, Norsko a Řecko.

Pro oranžové, středně rizikové, státy podle cestovatelského semaforu se nově zavádí povinnost absolvovat antigenní nebo PCR test před cestou do Česka. Antigenní na začátku cesty nesmí být starší než 24 hodin a PCR 72 hodin. Cestující si musejí nechat vystavit písemné potvrzení o výsledku. Jak cizinci, tak čeští občasné navíc musejí vyplnit příjezdový formulář.

Zelená barva (země s nízkým rizikem)

  • Z evropských zemí má zelenou jen Vatikán. Z dalších Austrálie, Jižní Korea, Nový Zéland, Singapur a Thajsko.

Ze států se zelenou barvu, kterou se vyznačují dostatečně testující státy s mírnou nákazou, je možné cestovat bez jakýchkoliv omezení.

Kdo má výjimku?

Výjimky se stále vztahují na mezinárodní dopravu a tranzit přes Česko. Nezbytné cesty bez testu budou nově umožněné pouze v případě, že nepřekročí 12 hodin namísto dřívějších 24. Výjimku mají také pendleři či lidé, kteří jezdí přes hranice kvůli střídavé péči o děti. Všechny výjimky lze najít v ochranném opatření ministerstva zdravotnictví.

Do Česka nesmějí od soboty cestovat cizinci z jiných než nezbytných důvodů, vláda to explicitně definovala v usnesení. Kabinet zakázal pobyt cizinců v Česku s výjimkami v případě cest do zaměstnání a škol, nezbytných cest za rodinou či blízkými osobami, cest do zdravotnických zařízení a zařízení sociálních služeb nebo například na svatbu či pohřeb.

  • Jaké podmínky platí pro cesty do cizích zemí?

Každá země má pro cestování svá pravidla stejně jako Česko. Informace o podmínkách pro cestování do jednotlivých zemí jsou v rozcestníku, státy Evropské unie ale postupně zavádějí podobné podmínky jako Česko.

  • Na koho se obrátit, odpovědi na dotazy?

Se specifickými dotazy se lidé mohou obrátit na informační centrum ministerstva zahraničí pro cesty do zahraničí na telefonním čísle +420 224 183 200. Pracovníci ministerstva zahraničí tam odpovídají na dotazy veřejnosti ve všední dny mezi 8. až 16. hodinou. Pokud se Češi ocitli v zahraničí v nouzi, mají kontaktovat nouzovou linku příslušného zastupitelského úřadu, která je v pohotovosti non-stop.

Tagy: