Lehečka je prvním Čechem, který porazil Nadala na antuce. Zkazil mu jeho španělské sbohem

Dlouhé roky platilo: žádný český tenista neporazil Rafaela Nadala na antuce, na jeho královském povrchu. Už je to ale jinak. Velké prokletí zápasů hraných na oranžové drti se povedlo prolomit 22letému Jiřímu Lehečkovi, který španělskou ikonu přemohl ve 4. kole madridského turnaje 7:5, 6:4. Pro bývalou světovou jedničku je to bolestivé i proto, že šlo pravděpodobně o jeho poslední utkání na domácí půdě.

Nikdy se to nepovedlo Tomáši Berdychovi.

Ani Radku Štěpánkovi.

Ani nikomu z jejich krajanů.

ČTĚTE TAKÉ: Kam podle Nováka sahá Lehečkův potenciál

Jakmile hrál nějaký český tenista s Rafaelem Nadalem na antuce, pokaždé to dopadlo stejně: porážkou. Ve všech třinácti případech! Chmurnou bilanci protrhnul v noci na první májový den až mladičký talent Jiří Lehečka, který 38letou španělskou legendu vyprovodil ze 4. kola madridského turnaje ve dvou setech.

„Jako bych byl v jiném vesmíru, nic takového jsem nikdy nezažil,“ popisoval Lehečka zápas, který se vepsal do tenisových kronik.

Nadal navždy zůstane jedním z nejlepších hráčů všech dob. Je olympijským šampionem z Pekingu 2008, čtrnáctkrát vyhrál Roland Garros, čtyřikrát US Open, dvakrát Wimbledon i Australian Open. S celkovým počtem 22 ovládnutých grandslamů je druhým hráčem historických tabulek za Novakem Djokovicem.

Jenže se čtyřicítkou na dohled už dávno není tím nepřemožitelným suverénem jako dřív. Bojuje se zdravím a s bolavým tělem, vynechává mnoho turnajů. Na světovém žebříčku spadl až na 512. místo.

Pomalu završuje svou bohatou kariéru, od úplného konce jej dělí již jen pár měsíců.

A právě madridský turnaj byl zřejmě tím posledním, při kterém se rodák z Mallorky představil na španělské půdě.

Proto byla jeho porážka s českým mladíkem tak emotivní. Sám slzy statečně přemáhal, jeho sestra ale u kurtu plakala. Oči se během uznalého aplausu publika leskly i Nadalově manželce Maríi.

Lehečka dělal dojem, jako by mu bylo slavného soupeře až líto. Příliš se neradoval, při Španělově závěrečné děkovačce se před 13 tisíci diváky raději stáhnul stranou.

„Přeji mu jen to nejlepší,“ vzkázal 31. tenista žebříčku slavnějšímu protivníkovi. „Že jsem mohl sdílet kurt s takovou legendou, je splněný sen.“

Lehečku ve čtvrtečním čtvrtfinále čeká Daniil Medvěděv. Nadal při svém rozlučkovém turné pokračuje turnajem v Římě. Právě v Itálii se rozhodne, zda bude mít dost sil i pro účast na akci, na níž zažil tolik radosti – na pařížském Roland Garros.

Stoprocentně dosud nevyloučil, že by se na přelomu září a listopadu mohl zúčastnit i finálového turnaje Davis Cupu ve Valencii. Prozatím to však nevypadá příliš pravděpodobně. Pokud se tedy nestane něco překvapivého, bude jeho posledním utkáním ve vlasti právě porážka s českým talentem.

MOHLI JSTE PŘEHLÉDNOUT: DRUHÝ ŽIVOT ŠAMPIONŮ. Kokš byl hlídač hvězd. Holíka chválí, otrávený Nedomanský ho zklamal

Tagy: