Pafko: Prezident evidentně není schopen vykonávat funkci, když leží na JIP

K věci 15.10.2021

Člověk, který je hospitalizovaný na jednotce intenzivní péče, není zcela jasně schopen výkonu prezidentské funkce. V pořadu K věci na CNN Prima NEWS to řekl břišní a hrudní chirurg Pavel Pafko, který se proslavil jako operatér bývalého prezidenta Václava Havla.

„Člověk, který je přivezen do nemocnice, je zřejmě vážně nemocný, protože nemůže být léčen ambulantně. Člověk, který je hospitalizovaný na JIP je zcela jasně neschopen své funkce. Baletka nebude moci tancovat, protože je na JIP. Prezident nemůze vykonávat svůj úrad, protože leží na JIP,“ sdělil Pafko. „Můžete o mě vědět, jestli jsem práceneschopný, ale já rozhodnu, jestli řeknu, s čím tam ležím,“ dodal lékař, který měl na starost péči o bývalého prezidenta Václava Havla.

„Když pan prezident Havel ležel na naší klinice, hlídala ho ochranka. Neumím si představit, že by někdo prošel přes ochranku, personál. Určitě měl souhlas. Pana předsedu znám a nevěřím, že by odstrčil lidi a vnikl k panu prezidentovi,“ má jasno Pafko.

Pafko vzpomínal také na dobu, kdy Havlovi odstranili nádor. „Když jsme část plíce s nádorem poslali na mikroskopické vyšetření a volali nám, že jde o rakovinu plicní, počkal jsem, až se pan prezident vzbudí,“ vzpomínal chirurg, který tehdejší hlavě státu poradil, aby řekl pravdu. „Říkáním nepravdy se zesměšníme,“ dodal Pafko k situaci v roce 1996.

Zdraví prezidentů

Chirurg hovořil i o zdravotních problémech prvního československého prezidenta Tomáše Garrigua Masaryka. „Tatíček Masaryk byl naposled zvolen v roce 1934, v té době byl v takovém zdravotním stavu, že současně s jeho volbou vzniklo razítko s jeho podpisem, protože lidé věděli, že není schopen se podepsat. Prezident nějakou dobu neviděl, pak ano. První mozkovou příhodu a ochrnutí pravé ruky měl v roce 1934. O rok později abdikoval a nebyl schopen přečíst ani abdikační řeč. Četl ji za něho doktor Šámal,“ řekl lékař.

Pafko uvedl, že kolem prezidentů vše manažuje jejich okolí. „Proč tito lidé dělají vlny? Protože si z mého pohledu uvědomují, že jejich osud je úzce spojen s člověkem, se kterým spolupracují. Když přijde nový prezident, přijde nový tým,“ vysvětlil chirurg.

„Komunikační šum dělají lidé kolem prezidenta. Prezident žádný šum nedělá. Je to interakce médií a lidí z prezidentské kanceláře,“ uzavřell lékař.

Tagy: