Zfalšoval někdo z Hradu Zemanův podpis? Případ vyšetří kriminální policie

Prezident Miloš Zeman kvůli zhoršenému zdravotnímu stavu odvolil na zámku v Lánech.

Předseda Poslanecké sněmovny Radek Vondráček (ANO) tvrdí, že mu prezident Miloš Zeman hospitalizovaný v Ústřední vojenské nemocnici (ÚVN) ve čtvrtek podepsal dokument o svolání nové Sněmovny. Vondráčka měl za Zemanem přivést na jednotku intenzivní péče kancléř Vratislav Mynář, aniž by o tom nemocnice věděla. Na Zemanovo okolí bylo ve čtvrtek podáno trestní oznámení ohledně podezření, že podpis je možná zfalšovaný. Případ vyšetří kriminální policie.

„Touto věcí se bude zabývat Národní centrála proti organizovanému zločinu služby kriminální policie a vyšetřování (NCOZ),“ sdělil CNN Prima NEWS její mluvčí Jaroslav Ibehej s tím, že více informací NCOZ zatím poskytovat nebude.

Internetem se začalo šířit trestní oznámení, které bylo podáno na okolí prezidenta Miloše Zemana. Týká se podpisu, kterým měl prezident stvrdit svolání nové Sněmovny na 8. listopadu 2021.

„Podpis připojený na této listině neodpovídá veřejně známému podpisu Ing. Miloše Zemana. Důvodně se proto domnívám, že tato listina nebyla podepsána prezidentem republiky Ing. Milošem Zemanem, nýbrž osobou, která si protiprávně uzurpuje jeho autoritu a za prezidenta republiky se vydává,“ píše se v trestním oznámení.

Oznamovatel trestného činu se rovněž domnívá, že byl podpis prezidenta republiky na této listině dotyčnou osobou padělán. Skeptičtí jsou i politici. „Skutečně je to minimálně hodně podivné, protože člověk, který je unavený intenzivní léčbou, by těžko měl tak dynamický podpis. Možné to ale samozřejmě je. To ostatně už vyšetřuje vrchní státní zástupkyně v Praze,“ podotkl senátor Zdeněk Hraba (STAN).

Vyslechne policie Vondráčka, Kruliše i Zemanovou?

Vyslýcháni mají být podle podavatele trestního oznámení šéf Sněmovny Radek Vondráček, šéf hradního protokolu Vladimír Kruliš, manželka prezidenta Ivana Zemanová, příslušníci ochranné služby policie i prezident sám.

„Osoba, která tak učinila, případně další osoby, které se s ní na tomto trestném činu organizovaně podílely, se dopustily činu zvláště závažného vzhledem k ústavní váze, kterou tato listina pro fungování demokraticky zvolených orgánů České republiky má,“ upozorňuje trestní oznámení, ve kterém je také požadován písmoznalecký posudek předmětné listiny.

Odborníci si nejsou jistí, zda je podpis pravý, nebo zfalšovaný. „Podpis se může a nemusí v čase vyvíjet, záleží na konkrétním jedinci. Někdo může měnit často, u jiného je 30 let stabilní. Na základě sdílených dokumentů nelze seriózně rozhodnout, zda je podpis pravý, nebo ne,“ uvedla grafoložka Zuzana Dobiášová.

Podepsala prezidenta manželka?

Někteří uživatelé Twitteru spekulují i nad tím, že prezidenta podepsala jeho manželka Ivana Zemanová. Porovnávají její podpis s tím, který měl učinit Zeman ve čtvrtek v nemocnici. Lidem na sociálních sítích u Zemanova čtvrtečního podpisu chybí především vodorovná čára na konci příjmení.

Vondráčka měl přivést Mynář

Vondráček měl Zemana navštívit ve čtvrtek po poledni. K prezidentovi měl šéfa Sněmovny přivést kancléř Vratislav Mynář bez vědomí ošetřujícího lékaře na JIP. Podle ÚVN u toho nikdo z personálu nebyl přítomen.

„Ústřední vojenská nemocnice potvrzuje, že nečekaně a bez vědomí ošetřujícího lékaře přivedl kancléř Vratislav Mynář k prezidentu ČR na jednotku intenzivní péče předsedu Poslanecké sněmovny Parlamentu České republiky pana Radka Vondráčka,“ sdělila ÚVN ve své tiskové zprávě.

Podle vyjádření nemocnice Zemana navštěvuje pouze úzký okruh jeho blízkých, mezi které Vondráček nepatřil. „Tento neoprávněný vstup eviduje ÚVN jako tzv. nežádoucí událost, která bude prověřena v rámci interního šetření nemocnice. ÚVN rovněž nemůže potvrdit v médiích prezentovaný průběh a obsah setkání, neboť mu nebyl přítomen nikdo ze zdravotnického personálu ÚVN. ÚVN se rovněž distancuje od výroků pana předsedy Radka Vondráčka, týkajících se zdravotního stavu pana prezidenta, informace o zdravotním stavu pana prezidenta byly poskytnuty výhradně jeho nejbližším,“ napsala nemocnice ve svém prohlášení.

Po Vondráčkově návštěvě zasáhla policie. „Ochránci neumožní přímý kontakt prezidenta Miloše Zemana s osobami, které předem neobdrží souhlas ošetřujícího lékaře s návštěvou,“ oznámili policisté na Twitteru. Nemocnice policii poděkovala za vstřícnost.

Sám Vondráček uvedl, že prezidenta navštívil na jeho žádost zprostředkovanou hradním kancléřem Mynářem. V pátečním prohlášení také sdělil, že byl přesvědčený o tom, že návštěva byla konzultovaná s nemocnicí i s ošetřujícím lékařem.

Tagy: