Lékař spadl při procházce do australské řeky. Jeho ostatky našli v těle obrovského krokodýla

Lidské pozůstatky byly nalezeny v těle velkého krokodýla, kterého strážci přírody podezírali ze smrtícího útoku na čtyřicetiletého muže na severu australského státu Queensland. Krokodýla zabili v pondělí. Informovala o tom v úterý agentura AP.

Obětí se stal lékař Dave Hogbin, který v sobotu spadl do řeky Annan jižně od města Cooktown v Queenslandu, uvedla jeho rodina v prohlášení. Muž byl s manželkou a třemi syny ve věku dva, pět a sedm let na dovolené a v oblasti kempovali.

ČTĚTE TAKÉ: Děti se koupaly v řece s krokodýly, některé se z vody živé nedostaly. Město teď otevírá bazén

Původně média uváděla, že neštěstí se odehrálo, když dotyčný rybařil. Rodina ale později sdělila, že muž spadl do řeky, když se při procházce pod ním utrhla část říčního břehu.

„Kvůli terénu se nedokázal sám z vody dostat, přestože to byl vysoký, silný a zdatný muž,“ píše se v prohlášení. Manželka mu sice přispěchala na pomoc a chytila ho za ruku, na příkrém svahu ale začala také klouzat do řeky. Muž prý nakonec manželčinu ruku pustil, čímž jí podle ní zachránil život.

Strážci přírody pátrali po krokodýlovi s jizvami na čenichu, kterého svědci viděli v blízkosti místa tragédie. V pondělí 4,9 metru dlouhého krokodýla usmrtili a v jeho těle našli lidské pozůstatky, které podle předběžného zkoumání patří Hogbinovi.

Neštěstí se odehrálo v místech, kam často přicházejí turisté, aby spatřili velké krokodýly. Policista Shane Holmes uvedl, že vše nasvědčuje tomu, že Hogbinův pád byl nehoda.

Jedná se o druhý podobný incident od začátku července. Tehdy zaútočil krokodýl na 12letou dívku, když plavala s rodinou v potoce v australském Severním území. Její pozůstatky byly nalezeny o den později. Při jiném letošním incidentu zabil krokodýl 16letého chlapce u jednoho z queenslandských ostrovů.

Od 70. let 20. století, kdy se krokodýli ze zákona stali chráněným druhem, jejich populace na tropickém severu Austrálie prudce vzrostla. Vzhledem k tomu, že se krokodýli mořští mohou dožívat až 70 let a v průběhu života stále rostou, stoupá i počet velkých krokodýlů. Mohou dorůst délky až sedmi metrů.

Tagy: