Lékaři mu nedávali naději na probuzení z kómatu. Nyní dělá Honzík velké pokroky

Honzík v kómatu

Pokračování příběhu tříletého Honzíka

Příběh tříletého Honzíka, kterého můžete pravidelně vidět ve zprávách CNN Prima NEWS, pokračuje dál. Chlapec, který se před rokem a půl topil v jezírku na Brněnsku, skončil ve vigilním kómatu. Minulý týden se vrátil z Ameriky, kde na prestižní klinice absolvoval laserovou terapii. Nákladnou léčbu mu pomohli financovat i diváci televize Prima, díky tomu dělá Honzík obrovské pokroky.

Stačilo jen pět dní na klinice špičkového neurologa Brandona Crawforda a Honzík zvládl obrovský posun. Začíná se víc hlasově projevovat, zlepšuje se mu motorika, a hlavně začal znakovat.

Právě na komunikaci byla celá terapie v Americe zacílená. Podle doktora Crawforda je znakování jen začátek. Věří, že Honzík bude do několika let i mluvit. Na klinice s ním jeho zdravotnický tým pracoval čtyři hodiny denně. „Používali několik laserů a ještě další přístroje, bylo to hodně multimediální a kombinované s fyzioterapií,“ uvedla Honzíkova maminka Kamila.

Zázrak

Domů si rodina přivezla laser a další pomůcky, se kterými teď musí s Honzíkem pět dní v týdnu tři až čtyři hodiny denně pracovat. Do Ameriky se bude Honzík vracet každého půl roku na čtrnáctidenní terapie.

Teď ho čeká pravidelné kolečko – hyperbarická komora, kmenové buňky a rehabilitace. „Jsem na něj fakt strašně moc zvědavý. Vypadá to, že se jeho motorická schopnost významně vylepšila a že dokáže věci jako stejně staří chlapci, a to je neuvěřitelné,“ popsal vedoucí lékař Hyperbarické komory v Kladně Štěpán Novotný.

Poté, co před rokem a půl Honzík sjel v nepozorované chvíli pod hladinu jezírka a desítky minut se topil, mu lékaři nedávali žádnou naději na probuzení z kómatu. Rodiče to ale tehdy nevzdali a vyhledali podobný příběh amerického chlapce Roberta. Jeho léčbu pak prosadili i pro Honzíka. S rodinou malého Roberta se teď setkali i během pobytu v Americe.

Tagy: