Strach v pražských lesoparcích. Brutálního útočníka mohla inspirovat střelba na fakultě

Policisté pátrali po útočníkovi v Kunratickém lese (26. 1. 2024).

Rozplétání případu vraždy v Kyjích a dalších útoků

Zadržený muž, který se přiznal k útokům v Kunratickém lese, v Hostavicích i k vraždě v Kyjích, měl mít problémy se zákonem již dříve. Na základě svých zdrojů o tom informovala MF DNES. Policie potvrdila, že domnělého agresora již znala. Fakt, že k útokům mnohdy dochází v lesích či lesoparcích, není podle exšéfa pořádkové policie Martina Hrinka náhodou, místa dle jeho slov působí jako magnet kriminality. V rozhovoru pro Lidové noviny nevyloučil ani možnou inspiraci útočníka vrahem z Filozofické fakulty UK.

Podezřelým, kterého policie zadržela v souvislosti s útoky v hlavním městě, má být podle MF DNES muž s několika záznamy v trestním rejstříku, mimo jiné za majetkovou trestnou činnost. Za násilný trestný čin podle redakce zatím souzen nebyl. „Ano, není pro nás neznámou osobou,“ okomentoval mužovu historii policejní mluvčí Jan Daněk.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Krvavý útok na gymnáziu v Německu. Mladík tam ubodal studentku, policie nastínila motiv

Útočník ve čtvrtek sekerou napadl ženu s kočárkem v ulici U Hostavického potoka v Praze 9. Ve stejný den našli policisté u Kyjského rybníka mrtvolu muže. V pátek došlo k dalším útokům, tentokrát v Kunratickém lese. Agresor tam napadl alespoň tři lidi, včetně sportujícího seniora, kterému způsobil otevřené poranění hlavy. Podle informací CNN Prima NEWS tentokrát útočil tyčí.

Policisté vyšetřují i možnou souvislost s případem z Kyjí, který klasifikovali jako vraždu. „Protože je to vzdušnou čarou asi 1,3 kilometru od místa útoku sekerou, musíme se zabývat i skutečností, že spolu mohou případy souviset. V tuto chvíli ale není žádná přímá indicie, že by tomu tak bylo,“ uvedli dříve na sociální síti X. Podezřelý muž se později při výslechu přiznal jak k útokům, tak k vraždě v Kyjích.

Lesy jsou jako magnet

Útoky z Kunratického lesa mnohým připomněly nedávnou vraždu otce s miminkem z Klánovického lesa, kterou spáchal střelec z Filozofické fakulty UK. Že na podobných místech dochází k trestným činům, není podle bývalého ředitele pořádkové policie Policejního prezidia Martina Hrinka náhodou. „Vidíte, že ten les láká. Myslím si, že inspirací pro útočníka se sekerou může být možnost být na odlehlém místě, například nejlépe v nějakém lesoparku a tam zaútočit,“ popsal pro Lidové noviny.

„Vždycky platilo, že kdo chce někoho zabít, hledá temná místa, vybírá si podle toho i noční čas. Městské lesoparky byly vždy problémové. Sloužil jsem ve městě, kde jich bylo několik, a jestli docházelo k takovým připraveným násilným činům, lesoparky byly vždycky lákadlo. Říká se tomu magnet kriminality,“ vysvětlil.

Pachatele mohla podle Hrinka ovlivnit i tragická střelba na univerzitě. „V dnešní době je hodně lidí, kteří možná i při sledování těchto masových vražd, jako byla ta na Filozofické fakultě UK, dostávají skrytou inspiraci k tomu, že násilí je normální. Z toho důvodu následují podobné útoky. Agrese se zvyšuje, a čím více se o tom mluví v médiích, tím více stoupá pravděpodobnost toho, že někteří lidé, kteří k nějakému útoku měli blízko, ale neprovedli ho, se k němu mohou nakonec snížit,“ uvedl. Policie je podle něj nyní v návaznosti na masakr nervóznější a citlivější na různé informace.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Brutální vrah s kladivem. Patrik Konya nejprve ubil otčíma, pak útočil i za mřížemi

Tagy: