Hasičům se podařilo zmenšit plochu zásahu u Hřenska. Šest z nich se zranilo

Požár v Českém Švýcarsku

CNN Prima NEWS - živé vysílání

Hasičům v Českém Švýcarsku se na některých místech podařilo zmenšit vnější zónu požáru. V Hřensku a okolí jich operuje nadále asi 750. Hasiči výrazně navýšili i letecké kapacity. K šesti vrtulníků a pěti letadlům se odpoledne přidalo dalších pět německých vrtulníků Bundeswehru. Hasiči již ukončili evakuaci Vysoké Lípy, lidé se vracejí domů. Při hašení se v neděli zranilo šest hasičů, jeden z nich skončil se zraněním kolene v nemocnici. Celkem se zranilo už 47 lidí.

Hasiči se během noci přeskupili a provedli nutné servisní činnosti na technice. Nyní pokračují v hašení ve velmi těžce přístupných lokalitách

„Noc byla relativně klidná, nezaznamenali jsme rozhoření větších ohnisek. Neodpočíváme, bojujeme neustále. Pokračujeme ve strategii útoku. Hasiči si často musí klestit cestu, poráží stromy motorovými pilami, používají kvůli skalám i horolezeckou techniku,“ uvedla mluvčí hasičů Martina Götzová s tím, že hašení jde pomalu.

„Rozlohu zatím nemůžeme příliš zmenšit. Evakuovaným obyvatelům povolíme návrat domů, až si budeme jistí, že jim nehrozí nebezpečí,“ dodala. Přesto hasiči kolem 11. hodiny dopoledne ukončili evakuaci Vysoké Lípy, a lidé z této vesnice se tak již vracejí domů. Hasičům se totiž podařilo zmenšit vnější zónu požáru. Ostatní obce zůstávají evakuované.

I když Česko zasáhly o víkendu silné deště, Hřensku a okolí se spíš vyhýbají. „Jsme rádi, že nějaké kapky přišly, ale déšť zatím zásadní průlom nepřinesl,“ řekla Götzová. V nižších vrstvách podle ní zůstává půda velmi suchá. Hasičům tak především pomáhá to, že nečelí slunečním paprskům, doplnila.

V Hřensku a okolí operuje nadále asi 750 hasičů z celé České republiky. Ranní mlhavé počasí blokovalo zásah letecké techniky. Dopoledne se však vyjasnilo a na hašení se podílelo šest vrtulníků a pět letadel. K nim se odpoledne přidalo dalších pět německých vrtulníků, které zasahují v oblasti Borového dolu, informovali ústečtí hasiči.

Při hašení požáru se v sobotu zranilo osm hasičů. Někteří z nich skončili v nemocnici. Vážné zranění utrpěl hasič, který odpoledne spadl ze skály. Vrtulník ho převezl do traumacentra ústecké nemocnice. Neměl by být v bezprostředním ohrožení života, řekl mluvčí ústeckých záchranářů Prokop Voleník.

Tagy:
požár hasiči Vít Rakušan Ústecký kraj Hasičský záchranný sbor Česko Hřensko Národní park České Švýcarsko