Požár v Českém Švýcarsku: Při nehodě cisterny a čtyřkolky se zranili další dva hasiči

S ohnivým živlem bojuje několik set hasičů ze všech koutů Česka.

Při nehodě hasičské cisterny a čtyřkolky se v Českém Švýcarsku odpoledne zranili dva dobrovolní hasiči. Oba jeli na čtyřkolce. Skončili v péči záchranářů. Řekla to mluvčí hasičů Martina Götzová. Zranění tak v sobotu při hašení požáru v národním parku utrpělo osm hasičů, někteří z nich skončili v nemocnici.

Vážné zranění utrpěl hasič, který odpoledne spadl ze skály. Vrtulník ho převezl na traumacentrum ústecké nemocnice. Neměl by být v bezprostředním ohrožení života, řekl mluvčí ústeckých záchranářů Prokop Voleník.

„Při zásahu byl zraněn jeden z profesionálních hasičů, úraz se stal v lesním porostu při pádu stromu. Hasič byl transportován v podvěsu pod vrtulníkem letecké záchranné služby na bezpečné místo, pak s ním odletěl do nemocnice,“ uvedli hasiči. Götzová doplnila, že hasič se zranil při zásahu v oblasti Pravčické brány. „Byl převezen na další vyšetření, čekáme na výsledky,“ dodala.

Dva zraněné hasiče převzali do péče záchranáři v záchranářském kamionu Golem. Jednoho z nich podle Voleníka poštípali vosy a včely, druhý utrpěl středně těžké zranění nohy. Sanitky oba převezly do nemocnice v Děčíně.

Při srážce hasičské cisterny a čtyřkolky se později zranili i dva dobrovolní hasiči. Oba jeli na čtyřkolce, skončili v péči záchranářů, řekla mluvčí královéhradeckých hasičů Martina Götzová.

Dosud bylo ošetřeno 35 lidí

Zranění podle Götzové nelze kvůli mimořádnému rozsahu zásahu vyloučit. Ošetření záchranářů potřebovalo dosud 35 lidí, většinou šlo o menší oděrky. „Hasiči mohli dále pokračovat v práci, byla to zranění drobnějšího charakteru na dolních končetinách,“ dodala. Záchranáři pak poskytli 11 lidem kyslíkovou terapii. „Snažíme se rizika minimalizovat, ale víme, že se pohybujeme ve velmi náročném terénu,“ uvedla mluvčí.

Les v národním parku začal hořet v neděli a požár se rozšířil i přes hranice do Saska. Podle satelitních snímků požár zasáhl území o rozloze 1 060 hektarů. Ode dneška platí zákaz vstupu do lesa na vybraném území národního parku, který vydal děčínský magistrát.

Tagy:
zranění požár hasiči Ústecký kraj lesy cisterna čtyřkolka Národní park České Švýcarsko