RADAR: Návrat léta do Česka, očekávejte slunečný víkend. Vydrží hezké počasí až do čarodějnic?

Nadprůměrné teploty byly už na začátku dubna, pak přišlo prudké ochlazení.

Předpověď počasí 27.4.2024

O víkendu se do Česka po nočních mrazech vrátí letní teploty. Meteorologové Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ) předpovídají teploty přesahující 20 °C. Teplé počasí by mělo vydržet i na pálení čarodějnic. Ke konci týdne ho však mohou vystřídat přeháňky a bouřky.

Slunečného počasí se dočkáme hned v sobotu. Po celý den bude jasno až polojasno. Na východě může být přechodně až oblačno. Ráno se ojediněle mohou objevit mlhy nebo nízká oblačnost, a to zejména v oblasti Českomoravské vrchoviny. Nejvyšší denní teploty dosáhnou na 16 až 20 °C. Na horách se budou pohybovat okolo 11 °C.

ČTĚTE TAKÉ: Ovocnáři po ničivých mrazech: 500 ze 700 hrozí krach, škody přesáhly miliardu korun

Už sobotní ráno bylo na většině území poměrně teplé oproti minulým mrazivým dnům. Například Frenštát pod Radhoštěm nebo Dolní Bousov na Mladoboleslavsku hlásí přes 9 °C. „Na jihozápadě však ještě během dnešního rána mrzlo,“ sdělila meteoroložka Michaela Valachová pro CNN Prima NEWS.

I v neděli bude jasno až polojasno, během dne přechodně až oblačno. Teploty přes noc tentokrát k nule neklesnou. Nejnižší budou od 11 do 7 °C. Také přes den se oproti sobotě oteplí. Teploměry naměří 19 až 23 °C. Valachová však upozornila na to, že se během neděle zvedne vítr. „Na Moravě a ve Slezsku čekáme nárazy místy i kolem 50 km/h,“ doplnila meteoroložka.

Situaci ve svém kraji můžete sledovat prostřednictvím radaru:

Pozn.: K zobrazení aktuální situace rozklikněte na radaru v pravém horním rohu příslušnou kategorii. V případě bouřek místo Radar, blesky rozklikněte kategorii Déšť, bouře a následně Bouře. Na časové ose ve spodní části si pak zvolte den a hodinu, která vás zajímá.

Příjemné jarní počasí vydrží i po víkendu. Během pondělí bude jasno až oblačno. Přes noc bude 13 až 9 °C, v jihozápadní polovině Čech až 7 °C. Přes den meteorologové předpovídají až letních 25 °C.

Příznivé podmínky slibují i na pálení čarodějnic v úterý. Obloha bude polojasná až jasná. Nejnižší teploty tentokrát pod 10 °C klesnou akorát na západě k 8 °C, jinde se budou pohybovat mezi 14 až 10 °C. Přes den se ve srovnání s pondělím ještě oteplí. Nejvyšší denní teploty mohou dosáhnout až 27 °C.

Denní teploty nad 20 °C se podle ČHMÚ udrží až do konce týdne. Ještě ve středu by mělo být převážně  polojasno, od čtvrtka se pak mohou postupně objevovat mraky. Ke konci týdne pak místy může zapršet nebo udeřit bouřka.

Tagy: