Šest korun za vajíčko i rostoucí ceny masa. Letošní Velikonoce se prodraží, varují experti

Velikonoce

Velikonoce se prodraží

Do Velikonoc zbývají tři týdny a už teď je jasné, že za oslavy těchto svátků si letos připlatíme. Vajíčko bude stát minimálně o padesát haléřů víc než nyní. Od dubna si připlatíme i za vepřové maso nebo za chleba.

Dražší vajíčka, dražší maso a chleba za šedesát korun kilo. I to může být realita letošních Velikonoc. „Bohužel ty Velikonoce budou takovým předělem. Máme signály, že řada výrobců bude zdražovat už před nimi,“ vysvětluje Dana Večeřová, prezidentka Potravinářské komory.

„My teď horečně vyjednáváme se všemi řetězci a snažíme se navýšit cenu v průměru o padesát haléřů na vajíčko,“ potvrdila ředitelka firmy České vejce Petra Punčochová. V současné době vychází průměrná cena za jedno vajíčko na tři koruny šedesát. Hranici čtyř korun tedy pokoří ještě před Velikonocemi. Zdražování ale nekončí. „Pakliže se bavíme o podestýlkovém vajíčku, pak ano, na to je třeba se připravit, tu hranici těch šesti korun bych viděla jako reálnou,“ varuje manažerka.

Od začátku války na Ukrajině zdražilo o šedesát procent také vepřové maso. „Jestliže nyní stojí vepřová kýta sto šedesát korun, tak ještě během jara může ten samý kilogram stát dvě stě dvacet,“ upozorňuje ekonom Lukáš Kovanda. Zdražilo i hovězí a drůbeží maso.

Dalšímu růstu cen se navíc nevyhne ani pečivo. „Při katastrofickém scénáři může cena chleba v obchodním řetězci dosáhnout až šedesáti korun za kilo,“ odhaduje šéf Svazu pekařů a cukrářů Bohumil Hlavatý. Několik pekáren už kvůli rostoucím nákladům dokonce muselo zavřít. „To znamená výpadek produkce v řádu sto milionů korun,“ dodává.

Podle ekonoma Jana Bureše je v Česku zaděláno na masivní potravinovou inflaci: „To, co nás čeká, je velký výpadek produkce obilí ze strany Ruska a Ukrajiny, kombinovaný s vysokými cenami energií a s extrémně drahými hnojivy.“

Tagy: