Světový unikát v Ostravě. Na střeše univerzity vzniká levitující ovál a další sportoviště

Ostravská univerzita se chystá na začátku letního semestru otevřít novou budovu Pedagogické fakulty. Budova je přímo v centru Ostravy a je naprosto unikátní, a to i ve světovém měřítku. Má totiž „levitující“ běžecký ovál a sportoviště na střeše.

Běh, jízda na kolečkových bruslích nebo lyžích, cvičení na workoutovém hřišti – to všechno si mohou studenti, ale také široká veřejnost, už za pár dní vyzkoušet na střeše nové budovy Ostravské univerzity. „Ovál spojuje laboratoře, které jsou zaměřené na zkoumání zdravého životního stylu v tomto postiženém regionu,“ uvedl pro CNN Prima NEWS děkan Pedagogické fakulty Ostravské univerzity Daniel Jandačka.

Obří venkovní schodiště bude sloužit jako vstup na střechu, kde je běžecký ovál, nebo také jako místo k odpočinku a posezení, například při studentském Majálesu. Nová budova Pedagogické fakulty se společně s budovou Fakulty umění nachází v areálu nového kampusu Ostravské univerzity přímo v centru města. Cena celého projektu se vyšplhala na více než jednu miliardu korun.

„Celý projekt byl spolufinancován statutárním městem Ostrava, Moravskoslezským krajem, Evropskou unií prostřednictvím ministerstva školství,“ informoval vedoucí Centra pro rozvoj a inovace Petr Svoboda. „Určitě tento kampus oživí centrum města a Ostrava se stane zase o něco krásnější a centrum města bude centrem vzdělanosti a kultury,“ doplnila náměstkyně primátora Ostravy Andrea Hoffmanová.

Nová budova umožní studentům a pedagogům propojit sport, vědu a výuku. Pod oválem jsou totiž umístěny laboratoře zaměřené na zkoumání zdravého životního stylu. „Máme magnetickou rezonanci, to je poměrně unikátní věc. Máme zajímavé výsledky, jak pravidelná pohybová aktivita ovlivňuje mozkovou činnost,“ upřesnil Jandačka.

Navíc si studenti můžou zaběhat přímo s děkanem týden na akci Vyběhni s děkanem. Kromě unikátního běžeckého oválu pak budou mít v budově k dispozici i gymnastický sál s doskokovou jámou, lezeckou stěnu a další. První studenti si v této posilovně budou moci zacvičit už v polovině února, kdy začne letní semestr.

Tagy:
Ostrava CNN Prima NEWS Evropská unie střecha Ostravská univerzita centrum města ovál Pedagogická fakulta Ostravské univerzity v Ostravě majáles