Ovčák Ryky vyčmuchal zloděje na neuvěřitelném místě. Sami bychom ho nenašli, říkají policisté

Psi vycvičení na vyhledávání lidí, výbušnin nebo drog, jsou pro policii nepostradatelní. Mají schopnosti, které člověku chybí a nenahradí je ani nejmodernější technologie. Nedávno tak například služební pes Ryky z Ostravy dopadl dobře ukrytého zloděje.

Německý ovčák Ryky právě absolvoval jednu akci. Zadržel zloděje, který se opravdu dobře ukryl. „Byl schovaný v břehu pod vodou a částečně skrytý pod kořenem stromu. Normálně bychom ho neviděli. V takových situacích je pes skutečně neocenitelný, protože bez něj bychom ho opravdu nenašli,“ uvedla kynoložka Petra Alčerová.

Pro zloděje zřejmě nebylo příjemné, když na něj Ryky vycenil zuby. „Byl překvapený, bál se, ale ochotně spolupracoval, ono přeci jen, když na vás pes zblízka štěká a celou dobu je u vás, zkrotne i ten největší padouch,“ pokračovala kynoložka. Letos 39letý zloděj se vydal krást do jedné z firem. Jenže loupit tak důmyslně, jako se schovávat, neuměl. Na místo přijela policejní hlídka a začala jej pronásledovat, když ujížděl v kradeném autě.

Psi jsou rodina

„Po dvou set metrech zřejmě řidič nezvládl řízení a skončil v poli. Jelikož byl terén mělký, zapadl a dal se na útěk,“ doplnil mluvčí policie Kamil Mezeš. Pak nastoupil Ryky, který jako komisař Rex z televizní detektivky po půl hodině neomylně pachatele vyštěkal, a ten skončil v poutech.

Každý pes má svou specializaci, některý vyhledává drogy a další výbušniny. Ostravská policie má v současnosti stovku psů. Nejnovějšími přírůstky jsou čtyři štěňata, sourozenci z policejní chovatelské stanice. Aktuálně si zvykají na své pány.

„Když už je jednou máte, je to rodina, dáváte jim vše. Výcvik trvá zhruba dva roky, ale pokračuje stále, pes se zdokonaluje,“ zmínil vedoucí kynologů Jiří Jančík. Všechno směřuje k tomu, aby se z policejního psa a kynologa stali nerozluční parťáci.

Tagy: