Lewandowski slovy o výzvách tlačí na Bayern, chce novou smlouvu. Bojí se Haalanda?

Robert Lewandowski, úřadující nejlepší fotbalista světa, vyvolal svým prohlášením o nových výzvách rozruch. Nejen v kancelářích Bayernu Mnichov, se kterým má smlouvu do 30. června 2023, také mezi fanoušky, ovšem i mezi možnými zájemci o jeho služby.

Mezi ty patří přední anglické kluby Chelsea Londýn či Manchester City, dříve se spekulovalo i o spojení se španělským Realem Madrid. Poté, co manažeři Bayernu „vyvěsili“ cenovku za třiatřicetiletého Poláka ve výši 117 milionů eur, v přepočtu téměř tří miliard korun, zájem utichl. Portál transfermarkt.de specializující se na finanční hodnocení fotbalistů a sledující přestupy u něj navíc uvádí cenu „jen“ 60 milionů eur (asi 1,5 miliardy korun).

Nejen kvůli tomu je Lewandowski podle německého deníku Bild frustrovaný a se svým agentem Pinim Zahavim „vymýšlí“, jak…

… jak místo odchodu „rozhoupat“ vedení Bayernu k jednání o nové smlouvě. V bavorské metropoli začal osmou sezonu, ve všech získal mistrovský titul, vyhrál s klubem Ligu mistrů, v úterý se dalším gólovým představením podílel na výhře v Německém superpoháru.

Experti se domnívají, že se Lewandowski „strachuje“ o kvalitu kádru pro právě startující sezonu. V jeho očích odchody dlouholetých opor Davida Alaby do Realu Madrid a Jérôma Boatenga (momentálně bez angažmá) zůstávají bez náhrad, své sehrála i nedostatečná příprava s kompletním týmem, kterou zhatila účast mnoha hráčů Bayernu na mistrovství Evropy.

A pak je tu norský útočník Borussie Dortmund Erling Braut Haaland. Ačkoliv ho Lewandowski v úterý v osobním střeleckém souboji porazil 2:0 při vítězství svého Bayernu 3:1, nelíbilo se mu vyjádření sportovního ředitele klubu Hasana Salihamidžiče, který na otázku, zda by Bayern uvažoval o jeho angažování, odpověděl v pořadu německé televize Sport1: „Jasně, je to špičkový hráč, supermladík, jak slýchávám. Rozhlížíme se.“

A ještě doplnil: „Šedesát zápasů, šedesát gólů. Na to se musíme podívat. Jinak bychom byli úplní amatéři.“

Dvanáct let rozdílu vs. sázka na budoucnost

Jenže Lewandowski by si přál jiná slova a především také jiné jednání. O prodloužení jeho smlouvy. K tomu však nedošlo a nikdo neví, zda se tak stane. Podle všeho si nechává Salihamidžič volné ruce, aby příští léto mohl vstoupit do pokeru o Haalanda. V platnost vstoupí jeho výstupní klauzule ve výši 75 milionů eur a kromě Realu, Chelsea a obou manchesterských klubů by Bayern rád zůstal ve hře.

Z pohledu Bayernu jde o pochopitelný postup. Haaland by pro klub znamenal novou budoucnost –  Lewandowski je sice na vrcholu a ve skvělé kondici, ale je o dvanáct let starší.

Tagy:
Londýn Polsko Evropa smlouva Real Madrid FC Bayern Mnichov Robert Lewandowski fotbal Borussia Dortmund Manchester City Erling Braut Haaland Hasan Salihamidžič Pini Zahavi Liga mistrů UEFA Manchester City FC FC Bayern München Chelsea FC Jérôme Boateng