V převlečení za manželku či v krabici na hračky. Ukrajinci svérázně prchají z vlasti

Za poslední tři týdny uteklo před válkou na Ukrajině přes 3 miliony lidí. Do evropských zemí prchají převážně ženy, děti a také důchodci. Muži musí zůstat v zemi kvůli mobilizaci a bránit ji. Ne všichni však s brannou povinností souhlasí, a proto se snaží před válkou uniknout, mnohdy svéráznými způsoby.

Ukrajinská pohraniční stráž zadržela 30letého obyvatele Kyjeva, který se snažil uprchnout v přestrojení za manželku. Oblékl si dámské oblečení, nalíčil se, nasadil paruku a v ruce měl připravený pas své partnerky. V kočárku měl svého nezletilého syna.

Zemi se pokusil opustit na hraničním přechodu Porubnoe, který vede do Rumunska. „Inspektor pohraniční kontroly černovického oddělení však plán 30letého muže okamžitě odhalil. Nepomohlo mu líčení ani paruka,“ uvádí ve svém prohlášení Státní pohraniční služba Ukrajiny.

Podobný incident se stal také na hranici Mogilev-Podolsky vedoucí do Moldávie. Tam se 58letý muž vymlouval na těhotenství, těžký porod a následné komplikace. V dokladech měl napsáno, že je osvobozen z branné povinnosti „z důvodu těhotenství a obtížného porodu“.

Zda se jedná o podvod, či chybu, teď prošetřuje policie. Neobvyklý důvod mu úřady zaznamenaly do dokladů loni, z vojenské evidence byl však vyřazen už v roce 2009. Pokud nešlo o omyl a propustka byla zfalšovaná, může 58letý Ukrajinec ve vězení strávit až dva roky.

📍На кордоні виявили чоловіка, комісованого через (!) важкі пологи ▪️Сьогодні у пункті пропуску «Могилів-Подільський»...

Posted by Державна прикордонна служба України on Saturday, March 12, 2022

Další kuriózní případ se stal v Zakarpatské oblasti na přechodu Lužanka. Žena se tam snažila propašovat svého muže v kufru auta. Partneři si přitom dali opravdu záležet. Muž se totiž schoval do kartonové krabice na hračky. Manželka ho pak pro jistotu přikryla dalšími věcmi.

Muž je teď stíhaný za snahu nelegálně překročit hranici, trest hrozí i jeho manželce. „Ženě hrozí trestní odpovědnost. Za organizování nelegálního pohybu osob přes hranice stanoví trestní zákoník odpovědnost až pět let odnětí svobody,“ píše web Unian.

Dalších 11 osob zadrželi pohraničníci na přechodu Mogilev-Podolskyve ve Vinnycké oblasti. Muži pocházeli z různých oblastí Ukrajiny a plánovali se dostat do Moldavska mimo kontrolní stanoviště přes řeku Dněstr.

Ilegálně se snažila prchnout ze země i skupina osmi Ukrajinců na člunu. Mezi nimi byli i syn a vnuk známé ukrajinské zpěvačky Sofii Rotaru, která dříve na sociálních sítích válku na Ukrajině odsoudila.

Na hraničním přechodu Hrebenne-Rava Ruska vedoucí do Polska zas pohraničníci zadrželi dva muže kvůli uplatkářství. Ukrajinci byli ochotni zaplatit 8 500 dolarů (190 tisíc korun), aby se vyhnuli mobilizaci.

Válka na Ukrajině už trvá celé tři týdny. Rusové pokračují v ostřelování měst jako je Kyjev, Mariupol, Charkov anebo Volnovach. K čtvrtečnímu dni ze země uprchlo už 3,1 milionů lidí. Téměř dvě třetiny z nich se nachází v Polsku.

Ukrajina vyhlásila mobilizaci 24. února. Tamní úřady nepovolují mužům od 18 do 60 let odchod ze země. Od vyhlášení mobilizace posílily ukrajinskou armádu desítky tisíc Ukrajinců, kteří se vrátili domů.

Tagy: