Nelez tam, křičel Kraus u televize. O reportérku na Ukrajině měl obavy, složil jí poklonu

Práci reportérky CNN Prima NEWS Darji Stomatové, která tři týdny informovala o dění na Ukrajině přímo z místa, ocenil také moderátor a bavič Jan Kraus. „Jste dobrá, jste výtečná a udělala jste něco, co mělo celosvětový ohlas,“ prohlásil český moderátor ve své show. Přiznal také, že si o Stomatovou během jejího pobytu na Ukrajině dělal velké starosti. Když se dostávala do nebezpečných oblastí, neodpustil si a u televize párkrát zakřičet, aby „tam nelezla“.

„Slečna, kterou velice obdivuji,“ přivítal Kraus ve své show reportérku Darju Stomatovou. Její počiny na Ukrajině prý pravidelně sledoval v televizi. „Byl jsem z toho malinko u vytržení. Když jsem vás viděl v prostředí Charkova a dalších ostřelovaných míst, měl jsem o vás vážné obavy a velký strach. Na druhou stranu jsem obdivoval vaši odvahu a to, jak jste mluvila s místními,“ přiznal známý moderátor.

Stomatová podle něj působila před kamerou velmi přirozeně. „Zejména na českých stanicích jsem dlouho neviděl někoho, kdo by projevoval takovou empatii k lidem ve svém okolí. Umíte se jich zeptat zcela přirozeně a normálně. Spousta českých novinářů by nejprve vysvětlila, co všechno vědí o Charkově. Ale vy jste mluvila tak nevázaně a přirozeně. To jsem obdivoval a obdivuji pořád. Všechna čest vaší práci,“ vysekl Kraus pomyslnou poklonu.

Stomatová společně s kameramanem Jánem Schürgerem několik týdnů sledovali situaci přímo z místa válečného konfliktu v Charkově. „Byli jsme na Ukrajině týden před válkou a dva týdny během ní,“ upřesnila Stomatová s tím, že až nyní s odstupem času si uvědomuje, že byla chvílemi bláhová: „Především, když jsem říkala: ‚Podívejte, támhle je nevybuchlá raketa, kterou odklízejí. Pojďme se podívat blíž.‘“

Že se chvílemi tak chovala, si myslí i Kraus. „Během reportáží z vás byl cítit zvláštní klid, který mě ale chvílemi přiváděl do úplného transu. Měl jsem pocit, že nevíte, kam jdete,“ přiznal moderátor.

Před válkou byla jiný člověk

„Nediagnostikovali vám v dětství poruchu pudu sebezáchovy?“ odlehčil moderátor rozhovor, ale jedním dechem dodal, že si o Stomatovou dělal starosti. Její pobyt prý prožíval společně s ní: „Kolikrát jsem seděl u obrazovky a křičel: ‚Nelez tam.‘“

Na Ukrajinu přijela Stomatová spolu se Schürgerem týden před ruskou invazí, stačili si tak zmapovat terén. „Bavili jsme se také s místními lidmi. Nikdo v těch dnech nevěřil, že by válka skutečně začala,“ přiznala reportérka CNN Prima NEWS. Protože nakonec v Charkově zůstali jako jediní zahraniční zpravodajové, jejich unikátní vstupy a neuvěřitelné záběry přebírala i americká CNN.

Z Ukrajiny se Darja vrátila minulý týden. Se zážitkem se zatím zcela nevyrovnala. „Kamarádky mi dokonce nedávno řekly, že je ze mě cítit surovost. Možná je to pro mě dobře. Před válkou jsem byla jiný člověk, úplně mě to změnilo. Byla jsem hodně naivní,“ přiznala sebekriticky Stomatová.

Tagy: