Opatření jsou dostatečná. Problém je, že je lidé nedodržují, říká ředitel nemocnice

Ředitel Oblastní nemocnice Náchod Jan Mach

Přes tisíc zdravotnických dobrovolníků se přihlásilo, aby pomohlo Oblastní nemocnici v Náchodě s nedostatkem personálu. Podle ředitele Jana Macha má nemocnice ale stále nedostatek zaměstnanců, zejména všeobecných sester. V pořadu K věci na CNN Prima NEWS Mach dále řekl, pokud lidé nebudou dodržovat vládní protiepidemická opatření, situace v Česku se nezlepší.

„Je obrovský rozdíl mezi situací za zdmi nemocnice a vně. Narážím na to, že spousta lidí není ochotná akceptovat vládní nařízení. To následně přidělává práci zdravotníkům a zpomaluje křivku nakažených,“ řekl Mach s tím, že už v této situaci dělají jeho lékaři i zdravotní sestry mnoho služeb navíc. „Normálně tito lidé odslouží 13–14 služeb do měsíce, teď je to třeba 20. To je psychicky i fyzicky náročné,“ vysvětlil ředitel náchodské nemocnice.

Nedostatek všeobecných sester

Česká vláda v čele s premiérem Andrejem Babišem (ANO) a ministrem zdravotnictví Romanem Prymulou (za ANO) ve středu zveřejnila nová opatření proti šíření koronaviru. Zavřela například většinu maloobchodů, kromě rodin mohou na procházku maximálně dva lidé a už delší dobu platí povinné nošení roušek ve všech prostorách, kde se shlukuje více osob, včetně obydlených oblastí nebo zastávek hromadné dopravy.

Podle Macha jsou opatření dostatečná, největší problém ale stále vidí v ochotě lidí pravidla dodržovat. Pokud by se ale v nejbližších týdnech počet hospitalizovaných pacientů s covidem až ztrojnásobil, jak předpovídá Prymula, nemocnice v Náchodě by prý tyto pacienty nejspíše nepobrala. „Při zachování akutní péče nebude možné pacienty s covidem obsloužit. Momentálně máme 64 obsazených lůžek z celkových 89. Samozřejmě můžeme ještě otevřít další rezervní místa, ale trojnásobný nárůst bychom nezvládli,“ dodal Mach.

Určit datum vrcholu je nemožné

V pondělí 12. října požádala náchodská nemocnice o pomoc dobrovolníků z řad zdravotníků. Těch se přihlásilo přes tisíc. „Část jsou zdravotníci nebo studenti zdravotnických oborů. Všeobecných sester se ale přihlásilo minimum, jenže právě těch máme nedostatek,“ popsal Mach s tím, že nedokáže odhadnout, kdy bude situace ohledně počtu nakažených a hospitalizovaných vrcholit. Roman Prymula očekává, že by to mohlo být mezi 7. a 11. listopadem. Mach si ale nemyslí, že je v současnosti možné určit přesné datum.

Rozhovor Marie Bastlové s Janem Machem si můžete poslechnout i jako podcast:

Všechny podcastové pořady CNN Prima NEWS najdete na SpotifyGoogle PodcastsApple PodcastsCastboxu a dalších platformách.

Tagy: