Lidé dál ignorují vládní nařízení. V pražské Troji se jich sešly zástupy

Lidé v pražské Troji

Zástupy lidí na pražské Troji

Slunečná neděle vylákala i přes zpřísněná opatření tisíce lidí ven. Někteří dali přednost sportu, jiní šli na vycházku. V pražské Troji byly podél cyklostezek otevřeny i stánky s občerstvením. Někde zákazníci rozestupy dodržovali, jinde nikoli. Pražany a návštěvníky metropole přilákala i nově otevřená trojská lávka. Ovšem někteří ji kvůli obavám z nákazy koronavirem raději nepřecházeli.

Ze záběrů reportéra CNN Prima NEWS je patrné, že lidé rozestupy ve většině případů nedodržovali. Návštěvníky prý do pražské Troji přilákala nejen nově otevřená trojská lávka, ale i hezké počasí a zkrátka chuť jít na procházku. „Když jsme venku, tak předpokládám, že ta nákaza není tak aktuální,“ uvádí jedna z návštěvnic trojské lávky.

Premiér Babiš jen před několika hodinami uvedl, že nechápe, proč Češi nechápou, že mají dodržovat vládní nařízení. Čísla jsou katastrofální, vždyť jsme vám říkali, že je třeba omezit kontakty, podivuje se. Zároveň během dne společně se stávajícím ministrem zdravotnictví Romanem Prymulou uvedli, že pokud se čísla do úterý nezlepší, přijde další fáze zpřísnění.

Po třech letech se otevřela trojská lávka

V hlavní městě byla otevřena lávka mezi Císařským ostrovem a Trojou, která nahradila konstrukci zhroucenou v prosinci 2017. Informoval o tom mluvčí magistrátu Vít Hofman. Lávka vyšla na 150 milionů korun a postavila ji firma SMP CZ. Původní trojská lávka se zřítila v prosinci 2017, zraněni při tom byli čtyři lidé.

S budováním lávky začala firma v listopadu loňského roku. Proti původní zřícené lávce je nová širší i vyšší. Je 256 metrů dlouhá a čtyři metry široká, takže se po ní dá nejen chodit, ale i jezdit na bruslích nebo na kole. V zábradlí je zabudováno světlo a je možné jej v případě povodní sklopit. V případě nutnosti po lávce projede i záchranná služba. Životnost konstrukce je podle magistrátu minimálně 100 let.

Stovky lidí na náplavce

Trhy, které se konají každou sobotu od 8:00 do 14:00, přilákaly v sobotu velké množství návštěvníků. O jejich pořádání jednal v pátek pražský krizový štáb, který vyzval pořadatele k dodržování hygienických pravidel a opatření a upozornil ho na možné sankce. TCP a bezpečnostní odbor magistrátu zároveň e-mailem spolku doporučil, aby s ohledem na epidemiologickou situaci akce raději zrušil.

Bylo hezké počasí a lidé si tak vyrazili nakoupit na farmářské trhy a na procházku. Alespoň tak zněly některé z argumentů přítomných. Výsledek byl ale takový, že nedodržovali rozestupy. Většina z nich alespoň dodržela povinnost nosit roušku.

Tagy: