Lidé pomohli Daniele s nevyléčitelnou nemocí. Díky sbírce získala nový pohon pro svůj vozík

Přestože od narození bojuje s nevyléčitelnou nemocí, dává devětadvacetiletá Daniela Kuncová naději ostatním. Pomáhá jí v tom nerozlučné duo pejsků. Aby se mladá žena z Lipové na Zlínsku mohla nadále věnovat canisterapii, sportování se psy i dalším zálibám, potřebovala pomoc veřejnosti.

Se svým nelehkým osudem se Daniela pere statečně. Přestože jí život komplikuje nevyléčitelné nervosvalové onemocnění, snaží se pomáhat ostatním a ještě si u toho plnit vlastní sny. „Problémy mám už od malička, začaly se projevovat od dětství a postupně se zhoršovaly. Dříve jsem byla schopná objet na kole Luhačovickou přehradu, teď už ji objedu jenom na vozíku,“ uvedla Daniela.

Choroba postihuje kosterní svalstvo a trvale člověka oslabuje. Bez pomoci ostatních se mladá žena neobejde. Na své problémy však není sama, pomáhají jí fenky Mína a Bella. S jednou z nich úspěšně cvičí paraagility, s druhou chodí v rámci canisterapie v doprovodu své maminky pomáhat jiným lidem. „Chodíme do domovů důchodců, do speciálních škol dělat canisterapie a teď jezdíme i do Baťovy nemocnice na intenzivní péči, kde nás to kolikrát i dojímá, když vidíme, co pes dokáže dělat s pacienty,“ líčila maminka Daniely a dodala, že její dcera dělá felinoterapii s kočkou, takže ji na těchto aktivitách doprovází.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Malý zázrak pro Lillinku, která potřebuje drahou operaci. Lidé finančně pomáhají a píší vzkazy

Mimo to soutěží v takzvané paraagility, což je dovednostní soutěž, kde se psy závodí lidé na vozíčku. „V České republice se konalo už druhé mistrovství v paraagility, tam jsem skončila druhá,“ sdělila Daniela.

Aby však žena ze Slavičína mohla nadále přinášet radost a úlevu jiným lidem, potřebovala pomoc sama. Ve veřejné sbírce prosila o příspěvek na nový pohon do vozíčku, který jí usnadní život. „Nejen kvůli závodům, ale i protože jsem chtěla být samostatnější. Ten motor je silnější, takže mu nevadí kopce, které jsou po okolí,“ vysvětlila Daniela, která v současné době studuje a práci pro druhé se chce věnovat i nadále.

Z cílové částky 150 tisíc korun se sice vybralo „jen“ 98 500, ale i to Daniele prý pomohlo. „Děkuji všem dobrým lidem, kteří mi přispěli do sbírky a pomohli splnit můj sen. Pohon k vozíčku už na mě čeká u dodavatele,“ informovala ve sbírce.

Tagy: